2022. május 24. Eszter, Eliza napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Agglomerációs problémák, melyek megkeserítik az emberek életét

2022-05-16

Az agglomerációs problémák tényleg megkeserítik az emberek életét. Ahhoz azonban, hogy ezek megoldódjanak, fontos lenne, hogy az egyes önkormányzatok politikai hovatartozástól független együttműködjenek. De az is sokat segítene, ha a kormányzati elvonások a gépjárműadó elvétele és az iparűzési adó megfelezése nem sújtaná a településeket, így ugyanis több jutna fejlesztésekre is. A Heti Napló riportja.

https://www.atv.hu/belfold/20220515/agglomeracios-problemak-melyek-megkeseritik-az-emberek-eletetLeállt sírgondozás: Gémesi György szerint ha nem lesz változás, akkor ezek a szolgáltatások másutt is megszűnhetnek

2022-05-16

Az Önkormányzatok Szövetségének elnöke abban bízik, hogy a kormány június 30-án feloldja a korlátozást, mert ha nem lesz változás, akkor szerinte ezek a szolgáltatások másutt is megszűnhetnek. Gémesi György úgy fogalmazott: „Sajnos, ha nem jön vissza ez a lehetőség, hogy legalább infláció arányosan emelhessünk itt erről van szó, nem arról, hogy ebből hasznot akar az önkormányzat húzni. És a temetői szolgáltatás az a szolgáltatás, az a temető karbantartás, ami nélkül is működik a temető, akkor megoldják másképp az emberek, megbíznak egy kertészt vagy valakit.”

https://www.atv.hu/belfold/20220514/leallt-sirgondozas-gemesi-gyorgy-szerint-ha-nem-lesz-valtozas-akkor-ezek-a-szolgaltatasok-masutt-is-megszunhetnek?fbclid=IwAR3gTdhrT5VL8eUvzsiyPns2XA4gBhdlMxCySSX8LkhiuodkCfd1zOCIMME


Kiderült: ezért akar Orbán Viktorral egyeztetni Gémesi György

2022-05-12

Közös álláspontra kellene jutnunk, hogy miként tudjuk kezelni a kialakult inflációs helyzetet, ami minden embert érint, és amit a nyugdíjak esetében akceptált is a kabinet. Mi zárt költségvetéssel dolgozunk az év végéig, s már biztosan látszik, hogy a települések nem tudják pótolni a növekvő kiadásaikat. Ezek pótlásának módjáról szeretnénk egyeztetni, mégpedig mielőbbi határidővel.

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/interju-gemesi-onkormanyzatok-kormany-telepules-budzse-koltsegvetes-hiany-mukodes/59ht6p3


Madárbarát településeket szeretne létrehozni ez a csodás projekt

2022-05-11

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva pályázatot hirdet önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására.

https://foldjaro.hu/madarbarat-telepulesek/


Csőzik László Érd polgármestere az M1 reggeli műsorának vendége volt

2022-05-11

Van valami a levegőben. Lehet ez a változás szele? Hiszen az elmúlt jó pár évben ellenzéki politikus nem tehette be a lábát a köztévébe. De valami történt.

Nagy meglepetésemre – hiszen megválasztásom óta, 2,5 éve nem volt rá példa – meghívtak a köztévé, majd a közrádió reggeli beszélgetős műsorába. El is mentem, mert úgy vélem, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy kifejthessük a nézőpontunkat. De azért is, mert szeretem a vitahelyzeteket: a közéletben, politikában így derül ki, merre van az előre, mik a tények, mi az igazság.

https://www.facebook.com/watch/?v=578204867219695&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=sharing


Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke ma a Spiritfm rádiónak nyilatkozott

2022-05-10

Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke ma a Spiritfm rádiónak nyilatkozott a napokban Orbán Viktor Miniszterelnök részére küldött levele kapcsán, melyben az önkormányzatok védelme érdekében kezdeményezte a kormány és az önkormányzatok közötti együttműködést. Arra kérte a Miniszterelnököt, hogy az újonnan megalakuló kormány tekintse párbeszédre érdemes partnernek a magyar önkormányzatokat.

„Azt kérjük a kormánytól, hogy kompenzálja inflációarányosan az önkormányzatok forrásait, mert a működéshez szükséges források állami kiegészítése elengedhetetlen”

https://www.youtube.com/watch?v=vXsoEJZ_Si8&t=4687s


Karácsony: A nyakunkon van a kötél

2022-05-10

A főpolgármester szerint partnerség kell az önkormányzatok és a kormány között, ebbe viszont szerinte nem tartozik bele, hogy „megfojtják a partnereket”.

Nagykövetekkel találkozott hétfőn Karácsony Gergely, akikkel az uniós forrásokról beszélgetett.  

Nem csak Budapest, de egész Magyarország számára ez egy sorsdöntő helyzet, hiszen itt vagyunk egy gazdasági válság kellős közepén, amit részben a választási költekezés okozott, és közben jön a háború miatti infláció, ebben a helyzetben függesztik fel Magyarország uniós forrásait – erről Karácsony Gergely beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

https://www.atv.hu/belfold/20220509/karacsony-a-nyakunkon-van-a-kotel


Tárgyalást kér Orbán Viktortól az önkormányzatok nevében Gémesi György

2022-05-10

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője – derült ki a szervezet Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményéből. Gémesi emlékeztetett Orbán április 13-i, polgárok millióinak szétküldött levelére, melyben a miniszterelnök megígérte, hogy pártállástól függetlenül minden magyar számíthat a kormány támogatására. Ugyanezt kérte a MÖSZ elnöke az önkormányzatok nevében is, hozzátéve, hogy a településvezetők döntő többsége párton kívüli, de a lakóközösségért elkötelezetten dolgozik.

https://hang.hu/belfold/targyalast-ker-orban-viktortol-az-onkormanyzatok-neveben-gemesi-gyorgy-140475?fbclid=IwAR28-SqugzkT4vaqnICkO6PqIRKHm2o2Z01ao-qM5JDoPfzIXrCm01-qf4I

 


A MÖSZ levelet írt a Miniszterelnöknek

2022-05-05

Dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) Elnöke levelet írt Orbán Viktor Miniszterelnök részére, melyben kezdeményezte a kormány és az önkormányzatok közötti együttműködést. Arra kérte a Miniszterelnököt, hogy az újonnan megalakuló kormány tekintse párbeszédre érdemes partnernek a magyar önkormányzatokat.

A levél elküldésre került dr. Pintér Sándor Belügyminiszter és dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető Miniszter részére is.