2023. május 30. Janka, Zsanett napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Tanyarendelet: változtatási tilalom bevezetését kezdeményezi a MÖSZ

2023-05-24

Szentendrén tartott konferencián tárgyalta meg a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) Agglomerációs Tagozata a március 30-án életbe lépett, a tanyaépítés szabályait alapjaiban átszabó kormányrendelet várható hatásait.
A városvezetők hangsúlyozták: mielőbb vissza kellene kapni az önkormányzatoknak az építéshatósági jogköröket, mert csak ezek birtokában tudnak hatékonyan fellépni a településeken élők érdekében, csak így tudják megakadályozni a települési, illetve mezőgazdasági területek túlzott beépítését.
https://hang.hu/belfold/tanyarendelet-valtoztatasi-tilalom-bevezeteset-kezdemenyezi-a-mosz-154687Tanyarendelet: a jogszabályok felülvizsgálatát sürgeti a MÖSZ az agglomerációban

2023-05-23

Március 30-án lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a tanyaépítés szabályait alapjaiban szabja át. Félő, hogy különösen a Budapest és Balaton környékén jelentősen megnő a mezőgazdasági területek beépítettsége. A jogszabályváltoztatás várható hatásairól, a negatív folyamatokat felgyorsító következményekről tartott konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) Agglomerációs Tagozata 2023. május 23-án a szentendrei városházán.
https://szentendre.hu/tanyarendelet-a-jogszabalyok-felulvizsgalatat-surgeti-a-mosz-az-agglomeracioban/


Energiakrízis: ezeket javasolják az önkormányzatok a kormánynak

2023-05-12


Sok helyütt intézményeket kellett a téli időszakra bezárni, vagy jelentősen korlátozni nyitva tartásukat. Ezért rövid- közép és hosszú távú energetikai korszerűsítési terveket kell készíteni, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

Ebből a célból készített javaslatcsomagot az Egyensúly Intézet, az önkormányzati szövetségekkel (Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége) együttműködésben. Az intézet országjárás során gyűjtötte össze a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal néven zajlott megbeszéléssorozaton az önkormányzati elképzeléseket, és ez alapján állt össze az a szakpolitikai javaslatcsomag, amelynek legfontosabb elemeit az alábbiakban ismertetjük.
https://hang.hu/belfold/energiakrizis-ezeket-javasoljak-az-onkormanyzatok-a-kormanynak-154382?fbclid=IwAR25Qzmx06QOPxjyHFARfJgchWKcc4-0wCf3u6FJHhAMn42duAWxY6s2Zx4


Budapest 2019 óta büntetésben van.

2023-04-26

A kormány egyértelműen haragszik a fővárosra azért, mert jelentős polgármestereket veszített. Mi várható 2024-ben?

https://telex.hu/interju/2023/04/21/karacsony-gergely-budapest-fopolgarmester-tuleloprogram

 


Lázárék az egész országot tanyás területté nyilvánították,

2023-04-26

Beindulhat a magyar ranch építészetVoltak olyan vállalkozók, akik már korábban is belevágtak volna ranch típusú vidéki fejlesztésekbe. Csőzik László, Érd polgármestere arról számolt be lapunknak, tavaly üzletemberek keresték őt meg azzal, hogy egy, a város határában található értékes, eddig növénytermesztésre használt területen építenének egy, az Egyesült Államokban népszerű ranch-ekhez hasonló lakóparkot, nagy területen nagy házakból álló ingatlanegyüttest. A város akkor nem ment bele a tárgyalásokba, mostantól viszont már nem lesz beleszólásuk az ilyen beruházásokba.
https://24.hu/belfold/2023/04/25/tanya-tanyas-terulet-otek-modositas-epitesi-es-kozlekedesi-miniszterium/


Nemzeti Energia Konferenciát tartott Gödöllőn a MÖSZ

2023-04-19

Az energia volt a témája a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által rendezett konferenciának Gödöllőn.

A MÖSZ kezdeményezésére más önkormányzati szövetségekkel együtt megalakult a Nemzeti Energia Kerekasztal, azzal a szándékkal, hogy az önkormányzatok szempontjából megközelítve megoldásokat találjanak a brutális energiaár növekedés következményeinek kivédésére.

A tavaly megkezdett munkában az energia szektorban érintettek / szolgáltatók, termelők, kereskedők, a pénzügyi és szociális szektor, energetikai szakértők és még sokan mások/ mellett természetesen az önkormányzatok, így a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ), a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) /mint szervezetek/és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjai vettek részt. A munkát az Egyensúly Intézet koordinálta és a javaslat csomagot a többfordulós egyeztetések után az Egyensúly Intézet munkatársai készítették el. Ennek bemutatása és vitája történt meg a közel kétszáz fős konferencia keretein belül.

 


„Élünk a gyanúperrel, hogy a rendelőket megtarthatjuk, de a finanszírozásukat megkurtítják”

2023-04-05

A település országgyűlési képviselője azt ígérte neki, hogy maradhat a városé az intézmény. Kerestük az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóságot és az egészségügyért felelős Belügyminisztériumot is, de választ nem kaptunk.
https://rtl.hu/hirado/2023/04/04/onkormanyzatok-szakrendelok-allam-erd?fbclid=IwAR3zXtZkWLOsFrEtmVgkoqYgfdMWhiTAV76lcfL7B20nKgFptA1lGLvtTUo