2022. augusztus 12. Klára napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Tűzifa-rendelet: levelet kapott Orbán Viktor

2022-08-12

A miniszterelnöknek küldött levélben hazánk legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége azt kezdeményezi, hogy a kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő a levélben úgy vélekedik, hogy a rendelet rossz jogalkotói döntés több szempontból is:
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva
Ellentétes az Alkotmánybíróság 3223/2017 (IX.25.) AB határozatában rögzített azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti, kivéve, ha más alkotmányos jog vagy érték érvényesítéséhez elkerülhetetlen.
portfolio.hu/gazdasag/20220811/tuzifa-rendelet-levelet-kapott-orban-viktor-560893?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregatorA Települési Önkormányzatok Szövetsége is a tűzifarendelet visszavonását kéri Orbántól

2022-08-12

Nyílt levelet küldött Orbán Viktornak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, amiben a tűzifarendelet visszavonását kezdeményezik. Az ország legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége szerint a rendelet veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot.
Emellett "évtizedekkel is hátráltathatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben."
https://444.hu/2022/08/11/a-telepulesi-onkormanyzatok-szovetsege-is-a-tuzifarendelet-visszavonasat-keri-orbantol?appview&fbclid=IwAR1GAn9XZTrnvd4jMCcnaLELzitbqeHE1u7Qu4jHg7XgOBoWW7HlWVjKPh0


Cser-Palkovics: Dönthessenek az önkormányzatok a fakivágás szabályairól

2022-08-10


A polgármester átfogó helyzetkép elkészítését kérte a kollégáitól a pénteken megjelent, a fakivágás szabályait lazító kormányrendelettel kapcsolatban, „mivel Székesfehérváron semmiképp sem szeretnénk, ha csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága” – írja közösségi oldalán.
https://www.atv.hu/belfold/20220809/cser-palkovics-dont-onkormanyzat-fakivagas


Fehérváron és környékén nem engedélyezik az erdők kivágását

2022-08-10

 
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere összegyűjtötte, melyek a legfontosabb feladatok, teendők a fakitermelés szabályait megváltoztató rendelet elfogadása után.
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán reagált arra a kormányrendeletre, amely megváltoztatta a fakitermelés szabályait. A kormány célja az, hogy elegendő tűzifát biztosítson a téli időszakra, azonban a rendelet felold mindenfajta korlátozást, még a természetvédelmi területek sincsenek biztonságban.

Jaká je finanční situace maďarských samospráv a co jsou aktuálně jejich nejpalčivější problémy?

2022-06-28

 

Výkonná ředitelka Svazu Radka Vladyková navštívila maďarské kolegy a vystoupila na konferenci Výhledy rozvoje a rozpočtů místních samospráv, kterou organizovalo Maďarské sdružení samospráv MÖSZ dne 24.6.2022 v maďarském městě Gödöllö.

https://www.smocr.cz/cs/novinky/a/jaka-je-financni-situace-madarskych-samosprav-a-co-jsou-aktualne-jejich-nejpalcivejsi-problemy


Tarolt a Fidesz-KDNP a vasárnapi önkormányzati időköziken – de képviselő lett egy Pletykafalu-jelölt is

2022-06-27

Négy budapesti kerületben, öt megyeszékhelyen és kilenc egyéb településen tartottak vasárnap olyan időközi önkormányzati választást, ahol párt vagy pártok jelöltjei is indultak. A Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek.

https://telex.hu/belfold/2022/06/26/taroltak-a-fidesz-kdnp-jeloltjei-a-vasarnapi-idokoziken-de-vajon-hol-lett-kepviselo-a-pletykafalu-jeloltje


Karácsony szövetségese szeretne lenni a kormánynak az EU-s pénzek megszerzésében

2022-06-24

 

Egy asztalhoz ült Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján. Karácsony - aki a MÖSZ társelnöke is egyben - előadásának elején üdvözölte, hogy a kormányzat tagjainak küldött meghívásaikra „végre érdemi válasz érkezett”, Navracsics Tibor mellett dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár is részt vett az eseményen.

https://444.hu/2022/06/24/karacsony-szovetsegese-szeretne-lenni-a-kormanynak-az-eu-s-penzek-megszerzeseben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=karacsony-szovetsegese-szeretne-lenni-a-kormanynak-az-eu-s-penzek-megszerzeseben