2022. december 2. Melinda, Vivien napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.

2022-11-28


A törvénymódosítás hatályba lépése a létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget. Ez lehet a következménye annak, ha az állam anélkül hárít további szociálpolitikai feladatokat az önkormányzatokra, hogy biztosítaná számukra az ezek ellátásához szükséges erőforrásokat” - fogalmaztak a levélben.
https://szeged.hu/cikk/a-mosz-arra-keri-novak-katalint-ne-irja-ala-a-szocialis-torvenytKarácsonyék nyílt levélben kérik Novák Katalint, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását

2022-11-28

Azt mindenki még csak találgatja, mi indokolja a szociális törvény átírását egy közelgő válság előtt, milyen gyakorlati következményei lesznek a szociális ellátásokra nézve. Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott: „Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák.” A szakértő szerint a módosítás azt vetíti előre, hogy a kormány vissza akarja vágni a rászorulóknak járó segélyeket, holott a magyar állam amúgyis egyre kevesebbet költ szociális kiadásokra, és a jogosultak köre is folyamatosan szűkül.
https://telex.hu/belfold/2022/11/26/magyar-onkormanyzatok-szovetsege-karacsony-gergely-szocialis-torveny-modositas-nyilt-level-novak-katalin


Az önkormányzatok nyílt levélben kérlelik Novák Katalint, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását

2022-11-28

Az önkormányzatok szerint a módosítással az állam cserben hagyja a legszegényebbeket, hiszen az pont akkor válik jogszabállyá, amikor a növekvő költségek miatt még több ember kerül nehéz helyzetbe.
https://rtl.hu/belfold/2022/11/26/karacsony-gergely-szocialis-torveny-novak-katalin-nyilt-level?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld


Megegyeztek, így változik jövőre a szemétszállítás

2022-11-23

Szándéknyilatkozatot írt alá a Mol és a Budapesti Közművek a központi régió szemétszállítását ellátó közös vállalat létrehozásáról.
A két cég egy új társaságot létrehozva látja majd el a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) jelenlegi feladatát a fővárosban és Pest vármegye 50 településén – közölte az FKF. A szándéknyilatkozatot Mártha Imre, a Budapesti Közművek vezérigazgatója, illetve Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese írta alá.
https://index.hu/gazdasag/2022/11/22/hulladekgazdalkodas-mol-fkf-bkm-budapest/?fbclid=IwAR2dU1TZERXopM_Z0EmQLMigYJnCv2qEAgH8ovHWc-j2YaB40WULVDWJjBM


Gulyás Gergely támogatta Nemény András önkormányzatokat megmentő javaslatát

2022-11-23

Az Országgyűlésben az ellenzéki pártok mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszavazta Nemény Andrásnak az önkormányzatokat megmentő javaslatát.
Szombathely MSZP-s polgármestere, a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke azt kezdeményezte, hogy az önkormányzatok is bekerülhessenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is hatósági áron juthatnának energiához, nem piaci alapon. A fideszes képviselők többsége viszont ellene voksolt.
https://hirklikk.hu/kozelet/gulyas-gergely-tamogatta-nemeny-andras-onkormanyzatokat-megmento-javaslatat/407416/


Az adócsökkentés kormánya annyi adót szedett, hogy tele a buksza

2022-11-23


Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere októberben is többlettel zárt, 101,3 milliárd forint lett az aktívum a szeptemberi 181 milliárd forint után - erősítette meg tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
https://hirklikk.hu/kozelet/gulyas-gergely-tamogatta-nemeny-andras-onkormanyzatokat-megmento-javaslatat/407416/


Ez a rezsiválság más, mint a hitelválság - De mekkorát üt a krízis az önkormányzatokon?

2022-11-17

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Gigantikus présben a helyhatóságok. Százmilliárdos tehertől szabadulnának a városok. Mentőöv a fuldokló településeknek. Ismerősen csenghetnek ezek és ehhez kapcsolódó híradások az elmúlt időszakból: a jelenlegi rezsiválság jelentősen megnövelheti az energiával kapcsolatos kiadásokat, pedig a koronavírus járvány már a bevételi oldalról (is) érzékenyen érintette helyi költségvetéseket. A fenti szalagcímek azonban nem most, hanem több mint tíz éve jelentek meg a sajtóban, amikor az önkormányzatokna
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221117/ez-a-rezsivalsag-mas-mint-a-hitelvalsag-de-mekkorat-ut-a-krizis-az-onkormanyzatokon-578932?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator


Itt az indok, miért adja továbbra is drágán a gázt az önkormányzatoknak az MVM

2022-11-17

Debrecen a kétszeres tőzsdei ár mellett olcsóbban kapott gázt, mint a többi város.
Az Átlátszó arra a kérdésre kereste a választ, hogy a közbeszerzéseken nyert ár, hogyan követi a tőzsdei gázár mozgását és az miként kapcsolódik a forint/euró árfolyamhoz.
https://nyugatifeny.hu/2022/11/16/itt-az-indok-miert-adja-tovabbra-is-dragan-a-gazt-az-onkormanyzatoknak-az-mvm


Hiába feleződött a gáz tőzsdei ára, az MVM nem adja sokkal olcsóbban az önkormányzatoknak

2022-11-16

Arra kerestük a választ, hogy a közbeszerzéseken nyertes ár mennyire követi a tőzsdei gázárat és miként kötődik a forint/euró árfolyamhoz. A válasz nem egyértelmű. A székesfehérvári stadionnak például ugyanazon a napon olcsóbban adta a gázt az MVM, mint magának a városnak, Debrecen pedig elképesztően alacsony áron jutott energiához – ez is kiderül abból a 46 eredményes, földgázos közbeszerzésből, amit 2022. március 3. óta összesítettünk. Az MVM nem reagált megkeresésünkre.
https://atlatszo.hu/kozpenz/2022/11/16/hiaba-felezodott-a-gaz-tozsdei-ara-az-mvm-nem-adja-sokkal-olcsobban-az-onkormanyzatoknak/


Felhatalmazást kaptak az önkormányzatok: korlátozhatják a közvilágítást, hogy spórolni tudjanak

2022-11-10

Felhatalmazást kapnak a települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, a budapesti kerületek, illetve fővárosi területeknél a főváros képviselő-testülete, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák – áll az Orbán Viktor által aláírt friss rendeletben, ami a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg.

https://telex.hu/belfold/2022/11/09/felhatalmazast-kaptak-az-onkormanyzatok-korlatozhatjak-a-kozvilagitast-hogy-sporolni-tudjanak


Az állam segítségére lenne szükség

2022-11-09


Energia, egészségügy, szociális helyzet, tűzifa, árak – önkormányzati össztűz a kormányra
https://jozsefvarosujsag.hu/energia-egeszsegugy-szocialis-helyzet-tuzifa-arak-onkormanyzati-ossztuz-a-kormanyra/