2024. október 18. Lukács napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

„Vízhez való jog” – Sikeres európai polgári kezdeményezés

Hír

2014-03-25


Az uniós polgársághoz kapcsolódó egyik jog, az európai (uniós) polgári kezdeményezés eszközével az Európai Unióban az uniós polgároknak lehetősége nyílik arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan uniós hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják az egységes európai fellépést. 



Az uniós polgársághoz kapcsolódó egyik jog, az európai (uniós) polgári kezdeményezés eszközével az Európai Unióban az uniós polgároknak lehetősége nyílik arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdemé- nyezzék olyan uniós hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják az egységes európai fellépést.

Az első sikeres kezdeményezés a „Vízhez való jog” (Right2Water)”, amelyet az Európai Bizottság (COM) elfogadott, és amelyre az EU-ban összesen 1,89 millió aláírást gyűjtöttek össze a kezdeményezők, támogatást kapva annak a jognak az érvényesítéséhez, hogy minden uniós polgár élhessen a tiszta vízhez és a megfelelő higiéniás körülményekhez való joggal.

A kezdeményezés célja, hogy minden polgár számára elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet és szennyvízelvezetést biztosítson az illető kormány a tagállamokban.

A kezdeményezés szorgalmazza a következőket:

1. Az EU intézményei és a Tagállamok kötelesek legyenek minden lakosnak a vízhez és szennyvízhálózathoz való hozzáférési jogát biztosítani.

2. A vízkészlet és a vízkészlet kezelése ne legyen „belső piaci szabályozásnak” alávetve és a vízszolgáltatása ne legyen liberalizáció tárgya.

3. Az EU növelje erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a vízhez és szennyvízhálózathoz
univerzális hozzáférhetőséget érjen el.

A kezdeményezéshez egymillió uniós polgár aláírása szükséges, amely eddig már megvalósult.

A COM a kezdeményezés hitelesítését követően már több területet azonosított a célokkal összefüggésben, amelyekre kötelezettséget vállal a jövőben. Pl. javítja a vízügyi szolgáltatók elszámoltathatóságát és tevékenységük átláthatóságát; uniós szintű nyilvános konzultációt indít az ivóvízre vonatkozó szabályozás témakörében; áttekinti a bevált módszereket stb. Bővebben ld. COM sajtóközleményt mellékletben.

A fenti kezdeményezésről a MÖSZ a korábbiakban is adott összefoglaló hírt letölthető uniós anyagokkal együtt, amely megtalálható az „uniós hírek” és az „összefoglalók, dokumentumok” között a weboldalunkon.

Az európai polgári kezdeményezésről röviden

Az uniós polgársághoz kapcsolódó egyik jog, a polgári kezdeményezés az Európai Unióban, amit a Lisszaboni Szerződés hozott létre és ezáltal az uniós polgároknak lehetősége nyílik arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan uniós hatáskörébe tartozó területeken, ahol szükségesnek tartják az egységes európai fellépést. A kezdeményezéshez egymillió polgár aláírása szükséges, akik egyben a tagállamok egy jelentős számának állampolgárai. A kérdéskörhöz kapcsolódó részletes ismeretek az Európai Bizottság honlapján találhatóak: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=hu

Az európai polgári kezdeményezés jelenleg folyamatban lévő, aláírást gyűjtő akciói, témakörei az alábbi honlapon érhetőek el: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing

Letölthető tartalmak:

A COM sajtóközleménye a vízhez való jog európai polgári kezdemenyezés temakörben

 


Vissza