2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Veszélybe került a települések egységes arculata

Hír

2015-12-16


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) több ponton is aggályosnak találja az épített környezet alakításáról ás védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását, ezért nyilatkozatot adott közre, amelyben kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesíteni tudó, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) több ponton is aggályosnak találja az épített környezet alakításáról ás védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását, ezért nyilatkozatot adott közre, amelyben kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesíteni tudó, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.

A MÖSZ nyilatkozata

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége

- sajnálattal vette tudomásul, hogy az épített környezet alakításáról ás védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása előtt sem volt érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzati szövetségek között.

- szerint beláthatatlan következményekkel járhat a települések lakói egymás közötti viszonyában, hogy az építkezők részére megszűnt a szomszédok felé való tájékoztatási kötelezettség is.

- elfogadhatatlannak tartja, hogy a jogszabállyal legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek építésénél gyakorlatilag megszűnt a polgármester településképi véleményezési lehetősége, így a jövőben lehetetlenné válik az egységes település-arculat kialakítása, illetve fenntartása.

- A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ezért kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesíteni tudó, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.

Dr. Gémesi György
Elnök
Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Gödöllő, 2015. december 15.


Vissza