2024. április 25. Márk napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Végveszélybe került a magyar kultúra

2022-08-24


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2022. szeptember 30-án Nemzetközi Kulturális Konferenciát szervez a Gödöllői Királyi Kastélyban, melynek keretében lehetőség nyílik rávilágítani az önkormányzatok szerepére a települések kulturális életben, valamint milyen finanszírozási lehetőségei vannak a kultúra megőrzése érdekében természetesen a cikkben említett témát is érintve.

Végveszélybe került a magyar kultúra

Nemzeti kulturális intézmények is olyan spórolásra kényszerülnek a rezsijük megugrása miatt, ami elmaradt előadásokkal és bezárásokkal jár, az első csapást a kormány mérte rájuk azzal, hogy szűkítette a kedvezményes gáz- és áramárra jogosultak körét.
Az intézmények általában a rezsiköltségek minimum négyszereződésével számolnak. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy olyan kiemelt központi költségvetési kulturális intézmény is segítségre szorul, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, amelynek rezsiköltsége 100 millió forintról 520 millió forintra nőtt. Az intézmény már kapott kompenzációt a kormánytól, de az igazgató további segítségben bízik.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/rezsivalsag-kulturalis-intezmenyek-magyar-nemzeti-muzeum-katona-jozsef-szinhaz.758480.html




Vissza