2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Végrehajtó szerep helyett önállóságra van szükség – Gémesi György a Rádió Orientben

Hír

2015-07-01


A mai politika végrehajtó szerepet szán az önkormányzatoknak, így a rendszerváltáskor kialakított kétpólusú demokrácia újra egypólusúvá alakul. A források hiányában a helyi bevételeket településfejlesztés helyett működési kiadásokra kell fordítani, így nem lehetséges a gazdasági fejlődés. Márpedig Magyarország felemelkedéséhez elengedhetetlen egy jól működő önkormányzati rendszer – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke.A mai politika végrehajtó szerepet szán az önkormányzatoknak, így a rendszerváltáskor kialakított kétpólusú demokrácia újra egypólusúvá alakul. A források hiányában a helyi bevételeket településfejlesztés helyett működési kiadásokra kell fordítani, így nem lehetséges a gazdasági fejlődés. Márpedig Magyarország felemelkedéséhez elengedhetetlen egy jól működő önkormányzati rendszer – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke.

Idén szeptember 30-án lesz 25 éves az újkori önkormányzati rendszer, amelyről hamarosan könyv jelenik meg. A rendszerváltáskor elfogadott önkormányzati törvény az egypólusú demokráciát kétpólusúvá alakította, ahol a parlament és az önkormányzat között oszlanak meg a feladatok. Ez utóbbiaknál a helyi megválasztott vezetők a megfelelő jogszabály keretek között, a kapott vagyonnal látták el a település irányítását – mondta el a kezdetekről Gémesi György. Kiemelte: „mivel a finanszírozás mindig vitát váltott ki, így bár a feladatok nőttek, az önkormányzatok forrása szépen lassan, de folyamatosan csökkent.”

Mára a kevesebb forrás és ezzel együtt a több feladat a döntési és gazdálkodási jogkör beszűkülését eredményezte, amivel a demokratikus berendezkedés ismét az egypólusú irányba fordult vissza – hívta fel a figyelmet. Gémesi György szerint a legnagyobb probléma az, hogy forrás hiányában az önkormányzatoknak a helyi bevételeiket kötelező állami feladatokra kell fordítani, így azt nem tudják gazdasági fejlesztésre költeni. Márpedig ha a bevétel a település fejlesztése helyett működési költségekre megy el, nem lehetséges gazdasági fejlődés – hívta fel a figyelmet a MÖSZ elnöke. 

Bár a polgármester azt elismeri, hogy a települések adósságállományának átvállalása egy jó és szükséges döntés volt, emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok túlnyomó többségénél nem a rossz gazdálkodás miatt keletkeztek adósságok. „Amikor 2007-ben elindultak az Európai Uniós pályázatok, amelyekhez kötelező jelleggel önrészt kellett biztosítani, elkezdődött az adósság-felhalmozás” – emlékeztetett a polgármester.

Gémesi György a jelenlegi önkormányzati rendszer javításához érdekvédelmet és kétkamarás parlament létrehozását javasolja. „Legyenek olyan kérdések, amelyeket maga dönt el az önkormányzat, míg bizonyos kérdéseket – a települések javaslatára – tárgyaljon a parlament. Emellett legyen egy önkormányzati középszint meghatározott hatáskörrel, nem lehet ugyanis mindent felülről irányítani, mert az nem eredményez hatékony működést” – hívta fel a figyelmet.

A mai politika végrehajtó szerepet szán az önkormányzatoknak, ezért fontos, hogy a településvezetők kifejtsék véleményüket: nem gyámságot, hanem önálló működést akarnak – véli a polgármester, hozzátéve, hogy erre lesz jó alkalom a rendszer 25 éves évfordulója, amelyre egy könyv kiadásával is készül a szövetség. „Egy okos kormányzat hagyja kibontakozni az önkormányzatok kreativitását és felhasználja törekvéseit. Ma ennek pont az ellenkezőjét látjuk” – emelte ki Gémesi. Márpedig Magyarország felemelkedésének elengedhetetlen feltétele egy jól működő önkormányzati rendszer, amely nagyon erős vidékfejlesztési programmal, annak központi költségvetési forrásival és egyben bevételeivel működőképes lehetne – mutatott rá a MÖSZ elnöke.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

 

 


Vissza