2024. május 14. Bonifác napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

V4-Keleti Partnerség önkormányzati együttműködés: „Az önkormányzatok új kihívásai – az ernyőszervezetek szerepe a fejlesztési együttműködésben”

Hír

2016-04-17


A V4-Keleti Partnerség önkormány- zati szövetségek együttműködésével megvalósuló projekt záró konferen- ciáját tartották Pozsonyban április 12-13-án. A pályázat végrehajtásában a V4, valamint Grúzia, Moldova és Ukrajna önkormányzati szövetségei dolgoztak együtt, magyar részről a MÖSZ és a TÖOSZ voltak a partnerek a Visegrádi Alap finanszírozásával támogatott „Az önkormány- zatok új kihívásai – az ernyőszervezetek szerepe a fejlesztési együttműködésben” című projekt sikeres végrehajtásában. Az együttműködést megerősítve a résztvevők megállapodást írtak alá a többszintű fejlesztési együttműködés területeit magában foglaló platform kialakításáról és párbeszéd folytatásáról.



A V4-Keleti Partnerség önkor- mányzati szövetségek együttműkö- désével megvalósuló projekt záró konferenciáját tartották Pozsony- ban április 12-13-án. A pályázat végrehajtásában a V4, valamint Grúzia, Moldova és Ukrajna önkormányzati szövetségei dolgoztak együtt, magyar részről a MÖSZ és a TÖOSZ voltak a partnerek a Visegrádi Alap finanszí- rozásával támogatott „Az önkormányzatok új kihívásai – az ernyőszervezetek szerepe a fejlesztési együttműködésben” című projekt sikeres végrehajtásában. Az együttműködést megerősítve a résztvevők megállapodást írtak alá a többszintű fejlesztési együttműködés területeit magában foglaló platform kialakításáról és párbeszéd folytatásáról.

A pozsonyi konferencián Gémesi György elnök és Garaguly Tibor, Etyek polgármestere, MÖSZ és a Polgármesteri Tagozat tagja képviselte a Magyar Önkormányzatok Szövetségét. A rendezvényen Gémesi György előadást tartott a magyar települések, falvak önfenntartó képességéről, jó példákat is bemutatva, amelyek ösztönző irányt jelenthetnek mind a V4 önkormányzatok, mind pedig Grúzia, Moldova és Ukrajna számára egyaránt. Kiemelte a kistelepülések helyzetét, az önellátás, öngondoskodás útjára lépéshez szükséges szemléletmód váltást és értékteremtést, és azt is, hogy sokszor polgármesterfüggő, ki mit tud tenni a településért.

Bemutatásra kerültek átfogóan az 1990-es évek gazdasági, társadalmi átalakulását követően a magyar települések életében bekövetkező változások, a munkahelyteremtés, a közfoglalkoztatás, a közétkeztetés, a helyi piac, az öngondoskodás, a vidék elnéptelenedése és a helyi lakosság elvándorlása megakadályozásának kérdéskörei. Ha egy településen a polgármester kellő kitartással, megfelelő szakmai tudással, találékonysággal és elkötelezettséggel rendelkezik, nagyon sokat tehet a település sorsának jobbra fordulása érdekében.

A projekt zárásaként, önkormányzati szövetségek elnökei által aláírt V4 – Keleti Partnerség közötti megállapodást Gémesi György képviseletében Garaguly Tibor látta el kézjegyével. A memorandum hosszú távú együttműködést és annak továbbfejlesztését biztosítja a felek között és a Platformban lehetőség van partnerségi és bilaterális együttműködés továbbfejlesztésére.

 

moszlap.hu

Letölthető tartalmak: 
- Az önkormányzatok új kihívásai - az ernyőszervezetek szerepe a fejlesztési együttműködésben 
- Helyi önkormányzatok Grúziában
- Jó gyakorlatok a Cseh Köztársaságból (SMO)  

 

 


Vissza