2024. május 7. Gizella napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Uniós polgárok választójogának támogatása

Hír

2012-09-28


2012. szeptember 24-én Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, a Régiók Bizottsága (CoR) tagjaként mutatta be Brüsszelben az önálló véleményének alapjául szolgáló munkadokumentumát „Az uniós polgárság erősítése: az uniós polgárok választójogának támogatása címmel.



A MÖSZ elnöke bilaterális megbeszélés keretében tartott eszmecserét a témakörben a CoR tag türingiai igazságügyi miniszterrel, Dr. Holger Poppenhagerrel, aki támogatja a munkadokumentum tartalmi elemeit. A Régiók Bizottsága CIVEX ülésén megvitatott munkadokumentumban megfogalmazottakat üdvözölte az Európai Bizottság (a Bizottság) választójogért felelős Főigazgatóságának munkatársa és az Európa Tanács részéről, Andreas Kiefer, a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának főtitkára. A Bizottság törekszik az Európai Unió részéről arra, hogy a választójogi névjegyzékbe vétel egyszerűsödjön, automatikus regisztráció valósulhasson meg a lakóhely szerinti regisztrációval párhuzamosan, vagyis a lakóhely szerinti bejelentés az uniós állampolgár részéről egyúttal automatikus választójogi névjegyzékbe vételt jelentsen a választásokon való részvételhez. Erre alapozva hangsúlyozta Dr. Gémesi György munkadokumentumának, az általa készülő CoR vélemény kidolgozásának támogatását, amelyben a javaslatok, tartalmi elemek egybeesnek az Európai Bizottság célkitűzéseivel.

 Az Európai Unióban 2013 a Polgárok Európai Éve lesz, amelynek középpontjában az uniós polgárság és az ehhez kapcsolódó jogok állnak, például a személyek szabad mozgása, a szavazati jog, vagy a helyi és európai parlamenti választásokon való részvételi jog.

 Az uniós CoR vélemény célja, hogy hozzájáruljon az uniós polgárság és az állampolgári jogok támogatásához, elsősorban a Lisszaboni Szerződésben rögzített uniós polgárok aktív és passzív választójogának maradéktalan megvalósításához (szavazhat és jelöltként indulhat), a részvétel ösztönzéséhez.


Vissza