2024. október 18. Lukács napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Térfigyelő rendszerekről – felhasználói szemmel II.

Hír

2013-04-19


Nem szükséges a videofelügyelet szakértőjévé válni, elég csupán néhány, könnyen sorra vehető szempontot sorra venni ahhoz, hogy a témában kevésbé jártas megrendelő igényei világosan megfogalmazhatók legyenek. Cikkünk folytatásban ezeket fogjuk röviden áttekinteni. Amikor a megrendelő találkozik a rendszer tervezésével foglalkozó szakemberrel, a következő kérdésekre keresik a választ:



Nem szükséges a videofelügyelet szakértőjévé válni, elég csupán néhány, könnyen sorra vehető szempontot sorra venni ahhoz, hogy a témában kevésbé jártas megrendelő igényei világosan megfogalmazhatók legyenek. Cikkünk folytatásban ezeket fogjuk röviden áttekinteni. Amikor a megrendelő találkozik a rendszer tervezésével foglalkozó szakemberrel, a következő kérdésekre keresik a választ:

Melyek azok a területek, amelyeket lefedni érdemes? Milyen kamerapozíciók indokoltak? Milyen részletgazdagságú anyagot szeretnénk megjeleníteni és rögzíteni a megfigyelt területről?

Az alkalmazás jellege és a felhasználói igény határozza meg azt a minimálisan elvárt felbontási értéket, mely segít a konkrét kameratípus kiválasztásában.

Detektálás: Ha például a feladat csupán az, hogy a megfigyelt területen a tárgy                megkülönböztethető legyen a környezettől, a minimális felbontás 10   pixel (h) vagy 25 pixel (v)/tárgy



Osztályozás: 
A megfigyelés tárgya már egyértelműen besorolható 15 pixel (h) vagy 60 pixel (v) minimális felbontás esetén



Felismerés: 
40 pixel (h) vagy 230 pixel (v) / tárgy minimális felbontás esetén már a ruházat típusa is beazonosítható





Azonosítás: 
Ha az elvárás az, hogy a megfigyelés tárgya határozottan azonosítható legyen, az elvárt minimális felbontás 75 pixel (h) vagy 250 pixel (v)/tárgy



A felbontási értékek alapvetően meghatározzák a képminőséget, s e két érték befolyással van a kapott videoanyag tartalom-elemzési lehetőségeire.

Tekintsük át először az elvárt képminőség szempontjait. A fentebb említett felbontási értékek önmagukban nem ad(hat)nak kielégítő képminőséget akkor, ha nem vesszük figyelembe a megfigyelni kívánt terület egyéb adottságait. Ez pedig összességében azt jelenti, hogy a legkülönfélébb kameraparaméterek akár egyidejű megléte is indokolt lehet. Nézzük meg tehát, melyek azok a kamerafunkciók, amelyek a legkülönfélébb helyszíni adottságok megfigyelésére jelentenek választ:

- Általános áttekintő funkcióra szánt kamera - nappal standard megvilágítással, éjszaka alacsony fénytartalom melletti működéssel. Elvárt kamerafunkció: Színes - fekete-fehér képtartalom közötti váltás (day/night funkció), melynek segítségével a kamera fényérzékenysége jelentősen javul az egy pixelre jutó fénymennyiség növelése kapcsán

 
Színes és fekete-fehér üzemmódok közötti érzékenység különbség

- Áttekintő kamera kifejezetten éles ellenfénybe, vagy nagy megvilágításbeli különbségekkel rendelkező helyszínek – például bejáratok – megfigyelésére. Elvárt kamerafunkció: dinamikai tartomány (WDR) az eltérő megvilágítottságú képrészletek különböző feltételek szerinti kezeléséhez (például kettős expozícióval biztosítva a sötét tartalmak részletgazdagságát, ill. a világos képrészek túlexponáltság nélküli leképezését).

- Köztéri nátrium-gőz lámpák, vagy hasonló, rossz színhűséget eredményező fényforrások melletti, éjszaka is megfelelő színvisszaadást követelő telepítési helyszín. Elvárt kamerafunkció: specifikus fehéregyensúly a kamerán, mely a megvilágítás tartománya szerinti beállításokkal biztosítja a színhűséget.

- Gyorsan mozgó objektumok – például rendszámtábla figyelés, gépjármű azonosíthatóság –  megfigyelése. Elvárt kamerafunkció: progressive scan funkció és állítható shutter sebesség, amely a fényviszonyoknak megfelelően az elérhető minimális időtartamban biztosítja a mozgó tartalom mosódás-mentes megjelenítését.



Mozgó objektumok leképezése váltott soros letapogatással és progressive scan technológiával

A képtartalom analizálása és elemzése:

A hagyományos mozgásérzékelési funkciók mellett a videó felügyeleti rendszerekkel szemben egyre gyakrabban merülnek fel olyan speciális elvárások, mint például az otthagyott tárgyak érzékelése, a kötelező haladási irányok megsértése, piros lámpán történő áthaladás, vagy kiemelt közbiztonsági kockázatú helyszínek (bank, parkoló stb) megfigyelése. A bonyolultabb algoritmusok használatát indokolhatják a megfigyelt terület előbb említett sajátosságai, de az őrszemélyzet munkájának segítése is.

Az emberi tényező:

A rendszer hatékonyságát nagyban befolyásolja, s egyben növeli is a kockázati tényezőket az emberi tényező. Lehet ugyanis egy sokkamerás biztonsági rendszer komoly műszaki paraméterekkel, a rendszert figyelemmel kísérő ember, akár egy monitoron végzett megfigyelés esetén is, 20 perc elteltével a helyszínen történt eseményeknek akár a 90 százalékát is figyelmen kívül hagyja.

A legfontosabb kérdés tehát, amelyre mindezek alapján válaszolnunk kell: hogyan növeljük a térfigyelő rendszerben a megfigyelés hatékonyságát, illetve milyen tipikus adatkeresési (szűrési) lehetőségek valósíthatók meg jelenleg?

A legfontosabb rendelkezésre álló szűrési feltételek:

 Egy területre belépő- vagy azt elhagyó, illetve mozdulatlan objektumok érzékelése, számlálása

 Egy adott sugarú területen, adott időtartam alatti bóklászás érzékelése

 Elhagyott objektumok észlelése egy konfigurálható időtartományban

 Elmozdított objektumok észlelése egy konfigurálható időtartományban

• A színhelyen áthaladó objektumok nyomvonalának/útvonalának érzékelése, a nyomvonalak megjelenítésével

 Mozgó objektumok színének érzékelése

 Több vonalon való áthaladás érzékelése egytől három vonalig, logikai sorrendbe állítva azokat

 Peremfeltételek megváltozásának észlelése, mint pl. méret, sebesség, irány- és méretarány változása egy adott időtávban (pl. valami leesik)

 Fej érzékelése, ezáltal emberi mozgásra szűrés

 Felügyelt területen mozgásirány érzékelése

 
Elmozdított tárgy érzékelése, beállított érzékeny terület esetén  


Felhasználói szempontból is kiemelt jelentőséggel bír tehát az analízis, legyen szó akár az élőképes tartalmak kiértékeléséről, akár a már rögzített adatmennyiség feldolgozásáról. Az előbb említett szűrési feltételrendszer alkalmazásával a rendszert alkalmassá tesszük arra, hogy valós időben küldjön riasztást az őrszemélyzet felé. Így azonnali akció is kiváltható, azaz a nem kívánt esemény meg is akadályozható.  Ezekkel az „okos” funkciókkal tehát kiküszöbölhetők az emberi figyelem lankadásából adódó hibaforrások, és nemcsak az információk, történések utólagos rekonstruálása valósítható meg.

A másik sarkalatos kérdés az azonnali beavatkozás lehetőségén túl a nagy mennyiségű rögzített állományban való gyors és hatékony keresés lehetősége. A megfigyelés során nagy mennyiségű mozgási esemény kerül rögzítésre, melyek utólagos kiértékelése – illetve konkrét esemény bekövetkeztekor, meghatározott képanyagok keresése legtöbbször nehézkes és időigényes feladat.

A tartalomelemzés során viszont a konkrét képanyag mellett egy annak „leírását” is tartalmazó adatbázis keletkezik, ami a keresést jóval gyorsabban és hatékonyabban teszi lehetővé, mint a hagyományos eljárások. Ennek során ugyanis lehetőség nyílik a fenti szűrési feltételeket ezúttal nem élőképre, hanem a már rögzített képanyagra alkalmazva megadni, az eredeti szűréstől függetlenül.

Egy teljes rendszer összetevőinek feltárása és hasonló szintű tárgyalása meghaladja e cikksorozat kereteit.  Azonban bízunk benne, hogy az érintett szempontrendszerek hasznos támpontot adnak akár egy új térfigyelő rendszer kiépítéséhez, akár egy már meglévő frissítéséhez vagy bővítéséhez.

Amennyiben a megoldás felkeltette érdeklődését, kérem, keresse meg a gyártó magyarországi szervezetét (Robert Bosch Kft.) vagy kiemelt partnerét (Castrum Sec Kft.).

 

Szűcs Gábor (Castrum Sec Kft.), szucs.gabor@castrumsec.hu

Bárány Attila (Robert Bosch Kft.), attila.barany@hu.bosch.com

Balázs Anna (Robert Bosch Kft.), anna.balazs@hu.bosch.com

                                                                


    



Vissza