2021. december 5. Vilma napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Települések fenntartható üzemeltetésének gyakorlata – MÖSZ-konferencia Gödöllőn

Hír

2014-02-19


Az elmúlt évtizedekben a települések látványosan fejlődtek, településközpontok újultak meg, új létesítmények jöttek létre, többnyire pályázati források segítségével. A fejlesztések lezárulta után azonban a települések vezetőinek szembesülniük kell a fenntartás, az üzemeltetés nehézségeivel. A MÖSZ 2014. március 26-án, Gödöllőn rendezendő „Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme” című konferenciája ebben kíván segíteni, a gyakorlatban már bizonyított szakemberek segítségével. Az elmúlt évtizedekben a települések látványosan fejlődtek, településközpontok újultak meg, új létesítmények jöttek létre, többnyire pályázati források segítségével. A fejlesztések lezárulta után azonban a települések vezetőinek szembesülniük kell a fenntartás, az üzemeltetés nehézségeivel. A MÖSZ 2014. március 26-án, Gödöllőn rendezendő „Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme” című konferenciája ebben kíván segíteni, a gyakorlatban már bizonyított szakemberek segítségével.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) konferenciájának előadói a település-üzemeltetés általános kérdései mellett bemutatják az egyes szakterületeket, például a zöld területek fenntartását, a folyékony és szilárd hulladék elszállításának a fontosságát és az ehhez szükséges eszközöket. Szó lesz továbbá a gyermekek mindennapos testmozgását elősegítő eszközökről, az utóbbi időben előtérbe került biztonsági felügyelet kérdéséről, és arról is, hogy mikor érdemes saját, vagy kölcsönzött eszközökkel ellátni a települések üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.

Az előadásokat követő konzultáció és gépbemutató során lehetőség van a konkrét kérdések megvitatására is. A rendezvény végén egy – az Andreas Stihl Kft. által felajánlott – Viking GE 103 típusú komposztáló gép kerül kisorsolásra a résztvevő települések képviselői között.

 
A konferencia programja:

9:30 – Regisztráció

10:00 – Köszöntők (Dr. Gémesi György, MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere)     

10:15 – Az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai és a fenntartható fejlődés összefüggései (Farkasné Dr. Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára)

10:30 – A fenntartható fejlesztés és üzemeltetés a gyakorlatban (Eszes Béla, Jánoshida polgármestere)

10:45 – Zöldterületek fenntartása, a parkok, zöldterületek karbantartásának eszközei (Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki igazgatója) 

11:00 – Kávészünet

11:15 – Az egészségre nevelés, a mindennapos testmozgás lehetőségei, szabadtéri játszó-és sporteszközök (Klein Tibor, az S-TÉR Kft. kereskedelmi vezetője)

11:30 – Hulladékgyűjtés a településeken – gyűjtés, válogatás, komposztálás eszközei, kapcsolódás a zöld területek fenntartásához (Jeneiné Tóth Aranka, a MEVA-HU Kft. ügyvezetője)

11:45 – Szennyvízkezelés a településeken, eszközök, technológia, iszapkezelés, ártalmatlanítás (Reisert László, az ÖKO Water Kft. ügyvezetője)

12.00 – Biztonsági felügyelet a közüzemek, közterületek, parkok, szobrok őrzésére, illegális hulladéklerakás felderítése (Bárány Attila, a Robert Bosch Kft. értékesítési üzletág vezetője)

12.15 – Vásároljunk vagy kölcsönözzünk? A település fenntartás gépei (Kistamás Péter, a Profirent Gépkölcsönző Kft. kiemelt ügyfél menedzsere)

12.30 – STIHL Gépbemutató

13.00 – Ebéd az Erzsébet Királyné étteremben

 

A konferencia időpontja: 2014. március 26., 9:30 – 14:00

A konferencia helye: Gödöllő, Művészetek Háza (Szabadság út 6.)

Regisztráció: a mellékelt jelentkezési lap elküldésével a mosz@godollo.hu email címre, vagy a 28-529-254-es fax számra, 2014. március 17-ig.

Letölthető tartalmak: 

Települések fenntartható üzemeltetése - program.doc 

Települések fenntartható üzemeltetése - jelentkezési lap.docx Vissza