2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Tájékoztatás és útmutató az eHVB rendszer működéséhez:

Hír

2021-02-16


A Magyar Közlöny 2019. december 18. napján a 208. számban megjelent Az egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló 2019. évi CXVI. törvény alapján Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII.törvény kiegészítése alapján 2021. február 1. napjától a halál tényét megállapító orvosnak minden esetben az EESZT útján kell az anyakönyvezéshez szükséges adatokat továbbítani.A Magyar Közlöny 2019. december 18. napján a 208. számban megjelent Az egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló 2019. évi CXVI. törvény alapján Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII.törvény kiegészítése alapján 2021. február 1. napjától a halál tényét megállapító orvosnak minden esetben az EESZT útján kell az anyakönyvezéshez szükséges adatokat továbbítani.

Az eHVB rendszer 2021. február 1. napjától megkezdte éles üzemi működését az Országos Kórházi Főigazgatóság működtetésében. Ugyanettől a dátumtól kezdődően szükséges a jogszabályoknak megfelelően a halálozás tényét és adatait az eHVB rendszerben rögzíteni.

2021. február 10. napjáig az eHVB rendszerben összesen 1.612 db lezárt, azaz véglegesített eHVB űrlap került rögzítésre. A jóváhagyott státuszú elektronikus bizonyítványok száma csupán 160 db. A korábbi évek (járványmentes) statisztika adatai alapján is, 10 nap alatt, mintegy 3.500 haláleset rögzítése és jóváhagyása lett volna indokolt a jogszabályoknak megfelelően az eHVB rendszerben.

Az eHVB rendszer tervezetten 2022. év elején – a jelenlegi papíralapú dokumentációt kiváltva – teljes elektronizáltságot biztosít majd az egyes szereplők között, így az anyakönyvvezető, a Központi Statisztikai Hivatal, a fővárosi és megyei kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalai már az egységes, zárt eHVB rendszerben fogják elérni az eHVB űrlapokat/adatokat, hasonlóan – a kórboncolás szükségessége esetén – patológus szakorvos is. A rendszer biztosítani fogja a hatósági és igazságügyi boncolás adminisztrálását is. 

Jelen tájékoztató (a mellékelt levél) célja, hogy felhívja a rendszer használatára az egészségügyi szereplőket, valamint az éles indulást követő napokban rögzített eHVB űrlapok, a beérkezett megkeresések alapján egy összefoglaló tájékoztatást adjunk ki a rendszer használatával kapcsolatban. A gyakorlati összefoglalót a csatolt levél 1. sz. melléklete részletezi.

 

Melléklet: Országos Kórházi Főigazgatóság levele

 


Vissza