2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Szennyvíztisztítás biológiai úton – Hamarosan új uniós források nyílnak meg

Hír

2014-10-29


Megjelent a KEHOP - Szennyvíz-elvezetés és –tisztítás, szennyvízkezelés pályázata, amely 2000 lakóegység feletti települések szennyvízkezelési problémájának megoldására nyújt lehetőséget, de – társulás esetén – nyitva áll az ennél kisebb települések számára is. A szennyvíztisztítás uniós támogatásával kapcsolatban szerzett tapasztalatairól Reisert Lászlót, az Öko Water Management Kft. tulajdonosát kérdezzük.Megjelent a KEHOP - Szennyvíz-elvezetés és –tisztítás, szennyvízkezelés pályázata, amely 2000 lakóegység feletti települések szennyvízkezelési problémájának megoldására nyújt lehetőséget, de – társulás esetén – nyitva áll az ennél kisebb települések számára is. A szennyvíztisztítás uniós támogatásával kapcsolatban szerzett tapasztalatairól Reisert Lászlót, az Öko Water Management Kft. tulajdonosát kérdezzük.

- Örömmel tapasztaljuk, hogy a közelmúltban megjelent pályázat lehetőséget teremt a 2000 lakóegység feletti települések szennyvízkezelési problémájának megoldására. Ezúttal megragadnám a lehetőséget, hogy felhívjam az érintett önkormányzatok figyelmét erre a pályázati felhívásra: http://palyazat.gov.hu/content/11909KEHOP - Szennyvíz-elvezetés és –tisztítás, szennyvízkezelés. A 2000 lakóegység alatti önkormányzatoknak érdemes mérlegelni, hogy társulnak-e más községekkel a projekt pályázhatósága céljából. Azt gondoljuk, hogy amennyiben a földrajzi adottság megengedi érdemes partnert keresni és nem elszalasztani a lehetőséget.


- Milyen különbséget lát az Önök által megvalósítandó eljárás és egyéb szennyvízkezelési eljárások között?

- Szeretném hangsúlyozni, hogy a cégünk által megvalósítható biológiai, gyökérzónás eljárás környezetbarát volta mellett nagy jelentősége, hogy a beruházási költségek igen alacsonyan tarthatóak. Mintegy 30-40 százalékkal alacsonyabb költségekkel lehet számolni más, művi szennyvíztisztítási eljárásokhoz képest.

- A beruházási költségeket kívül milyen előnyök tapasztalhatóak a biológiai gyökérzónás eljárásnál? 

- Fontos tényező, hogy a későbbi – lakosságot is érintő és az európai unió által már nem támogatott – üzemeltetési költségek 80 százalékkel alacsonyabbak az egyéb művi eljárásokhoz képest. Meggyőződésünk, hogy az az önkormányzat, amely figyel a környezetvédelemre és hosszútávon költséghatékonyságra törekszik nem talál jobb megoldást.

- Miben tudják segíteni az érintett területek önkormányzatait? 

- Felkészültünk arra, hogy igény esetén a pályázattól, a tervezésen át az átadásig megvalósítsuk a projekteket. Hiszünk abban, hogy józan, felelősségteljes döntések születnek mind a közpénzek felhasználása, mind a lakosság költségkímélése szempontjából. Ha bárkiben kétség merülne fel, szívesen látjuk referenciatelepünkön, ahol saját szemükkel győződhetnek meg a hatékonyságról és gyűjthetnek információt a működésről. Ezen kívül ellátogathatnak honlapunkra (www.okowater.hu) és felvehetik velünk a kapcsolatot e-mail címünkön (info@okowater.hu), vagy a 20-278-8400 telefonon.

- Végezetül mit üzenne a szennyvízproblémával érintett községeknek?

- Mérlegeljenek környezettudatosan, ügyelve a közpénz legjobb felhasználására és polgáraik hosszú távú érdekei szerint. Ebben partnereik vagyunk, mert mi „életet építünk”.

- Köszönöm nyilatkozatát és sok sikert kívánok.

Bakos Ilona


Vissza