2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Súlyosan veszélyeztetné az önkormányzatok működését az iparűzési adó, és az önkormányzati adók eltörlése Egyeztetést kezdeményez a MÖSZ

Hír

2020-11-17


Levélben fordult dr. Parragh Lászlóhoz, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéhez dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, miután a kamara vezetője a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának a pandémia miatti felfüggesztésére, illetve eltörlésére tett javaslatot a miniszterelnöknek. Gémesi György a témában szakmai egyeztetést sürgetett. Levélben fordult dr. Parragh Lászlóhoz, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéhez dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, miután a kamara vezetője a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának a pandémia miatti felfüggesztésére, illetve eltörlésére tett javaslatot a miniszterelnöknek. Gémesi György a témában szakmai egyeztetést sürgetett.
Felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen döntés súlyos működési zavarokat okozhat a feladatellátásában, mivel az abból származó bevételek több mint nyolcvan százalékát  az önkormányzatok az általuk  ellátott állami feladatokra, és az állam által rájuk  rótt feladatokra fordítják.
A MÖSZ elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a javaslatot nem előzte meg egyeztetés az önkormányzati érdekszövetségekkel. Gémesi György úgy fogalmazott: Az önkormányzatok számára is fontos  a kis- és középvállalkozások további zavartalan működése, és támogatnak minden kezdeményezést, amit ennek a szektornak a gazdasági megerősítését szolgálja. De -mint írja- ez nem veszélyeztetheti a tízmillió állampolgárnak szolgáltató önkormányzatok működését!

 

Parragh László újabb nyilatkozatában, már az önkormányzati adók teljes eltörlését szorgalmazza, ami teljességgel elfogadhatatlan. Ez egyenlő lenne az 1989 előtt működő tanácsrendszer visszaállításával.


Levél megtekintéseVissza