2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Régiók Bizottsága szakbizottsági ülése Krakkóban

Hír

2014-06-16


A Régiók Bizottsága (CoR) oktatással, ifjúsággal, kultúrával és kutatással foglalkozó EDUC szakbizottsági ülését Krakkóban tartotta 2014. június 12-13-án, amelyen a bizottság tagjaként részt vett Gémesi György, MÖSZ elnök. A Lengyelországba szervezett CoR találkozó útja során Gödöllő testvérvárosát, Zywiecet is meglátogatta, ahol Antoni Slagor polgármesterrel folytatott baráti eszmecserét az együttműködésről és a jövőbeni szakmai és kulturális találkozók lehetőségeiről. A Régiók Bizottsága (CoR) oktatással, ifjúsággal, kultúrával és kutatással foglalkozó EDUC szakbizottsági ülését Krakkóban tartotta 2014. június 12-13-án, amelyen a bizottság tagjaként részt vett Gémesi György, MÖSZ elnök. A Lengyelországba szervezett CoR találkozó útja során Gödöllő testvérvárosát, Zywiecet is meglátogatta, ahol Antoni Slagor polgármesterrel folytatott baráti eszmecserét az együttműködésről és a jövőbeni szakmai és kulturális találkozók lehetőségeiről.

 

Gémesi György a CoR EDUC szakbizottságának krakkói ülésén 

Zywiec polgármestere részt vesz a hónap végén megrendezésre kerülő Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozóján és a V4 Önkormányzati Szövetségek és V4 Testvérvárosok Találkozóján, amelynek keretében többek között a hazai, határon túli és a V4 települések közös együttműködési lehetőségei kerülnek megvitatásra a Gödöllői Királyi Kastélyban június 28-29-én.

Gémesi György a Régiók Bizottsága EDUC EPP koordinátoraként vezette az előkészítő ülést Krakkóban, ahol 28 tagállam helyi és regionális önkormányzati képviselői foglalnak állást a jövőben kidolgozandó uniós CoR dokumentumokról, kezdeményezésekről, valamint a napirenden lévő, elfogadásra váró EDUC dossziékról, például a csúcstechnológiai ökoszisztémák létrehozásának támogatásáról témakörben, vagy az internet politika munkadokumentumáról. Utóbbi tekintetében Gémesi György az internet biztonságának kérdéseire és a visszaélésekre hívta fel a figyelmet.

A kétnapos ülés keretében tartották az Ifjúság Európája 2014-2020 című konferenciát, ahol széleskörű részvétellel, jó gyakorlatok bemutatásával és tapasztalatokkal az oktatás és képzés jövője, az ifjúság és foglalkoztatáspolitika összefüggő kérdései kerültek megvitatásra. Wladislaw Kosiniak-Kamysz, foglalkoztatási és szociális politikáért felelős miniszter kiemelte a Krakkóban és Małopolska régióban az ifjúság számára évek óta megrendezésre kerülő munka fesztiválokat, valamint a tanulói évek alatt működő képzéseket, munkahelyi gyakorlati lehetőségeket.

Európa egészében és Lengyelországban egyaránt kihívást jelent a fiatalok munkahelyi elhelyezkedése pályakezdőként, amikor a kis-és középvállalkozások, vállalatok tapasztalatokkal rendelkező fiatalokat keresnek, és ez hiányzik. Ennek orvoslására többek között a vállalkozásokat, minisztériumokat, a versenyszférát és a közigazgatás világát az iskolákkal, egyetemekkel célszerű összekötni, együttműködni, partnerséget építeni a tanulói évek alatt munkahelyi gyakorlatra, a munka világában tapasztalatgyűjtésre csapatban dolgozva, ezáltal minél inkább aktivizálni a fiatalokat és ennek eredménye az önéletrajzban már tapasztalatként tükröződhet az álláskeresés során.

Az előadók összefoglalták, hogy munkára alapuló oktatást és tanulási lehetőséget, mobilitást szükséges biztosítani Európában, figyelembe véve a fiatalok, egyének képességeit, a képzések minőségének fejlesztését, a gyakorlati képzések lehetőségét a kor követelményeinek megfelelő, jó minőségű eszközökkel és képesítőkkel.

Forrás: Magyar Polgármester Online

 

 

 

 


Vissza