2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Problémák forrása lehet az építési engedélyek megszűntetése – Gémesi György a Rádió Orientben

Hír

2016-01-31


Eltörölték a háromszáz négyzet- méternél kisebb ingatlanok építésügyi engedélyét, ezzel együtt megszűnt a polgármesterek azon jogosítványa, hogy az egységes településképre hivatkozva megvétózzák az építkezéseket. „Ez nemcsak a szomszédok közötti konfliktushoz, de korrupcióhoz is vezethet” – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György. A MÖSZ elnöke szerint ugyanakkor a lakásépítések áfájának csökkentése fehérítheti az építőipart.Eltörölték a háromszáz négyzet- méternél kisebb ingatlanok építés- ügyi engedélyét, ezzel együtt meg- szűnt a polgármesterek azon jogo- sítványa, hogy az egységes telepü- lésképre hivatkozva megvétózzák az építkezéseket. „Ez nemcsak a szomszédok közötti konfliktushoz, de korrupcióhoz is vezethet” – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György. A MÖSZ elnöke szerint ugyanakkor a lakásépítések áfájának csökkentése fehérítheti az építőipart.

Borulhat az egységes városkép

Az idei évtől már nem kell építési és használatbavételi engedélyt kérni a 300 négyzetméternél kisebb ingatlanok építéséhez. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) állásfoglalása szerint a jogszabály megváltoztatása több problémához is vezethet. Bár Gémesi György véleménye szerint az a kormányzati cél, amely a bürokrácia csökkentését célozta meg, jó irány lenne, de hiányzik a törvénymódosítás alapos kidolgozása.

A MÖSZ elnöke szerint a módosítás nemcsak a szomszédok közötti konfliktushoz vezethet, de az energetikai előírások megszegéséhez, valamint korrupcióhoz is. „Az építési engedélyekkel együtt megszűnt a szomszédok irányába történő bejelentési kötelezettség is” – hívta fel a figyelmet. Másrészt komoly problémaként látja, hogy ezentúl az építész és a kivitelező kötelessége lesz a jogszabályok betartása, amelynek kontrollálása sincs letisztázva.

„Elvileg a járási hivatal feladatköre ennek ellenőrzése, amelynek viszont nincsenek helyi kötődései. Márpedig a közvetlen kontroll hiánya a korrupció melegágyává teheti az építésügyet” – mutatott rá. Hozzátette: mivel az építési bejelentések módosításával járó illetéket is eltörölték az idei évtől, így ezeknek a száma is megnövekedhet, ami nemhogy csökkenti, de inkább növeli az adminisztrációt.

Végül, de nem utolsó sorban az építési engedélyek eltörlésével megszűnik a polgármesternek azon jogosítványa, miszerint a településképet figyelembe véve elutasíthatja a kérelmeket. Ennek következtében előfordulhat, hogy egy építészetileg a környezetből nagyon kilógó épület kerül bele a korábbi egységes városképbe.

Fehéríti az iparágat az áfacsökkentés

Az új ingatlanok építésének általános forgalmi adóját az idei évtől 27-ről 5 százalékra csökkentette a kormány, amely Gémesi György szerint az iparág tisztulása szempontjából jó döntés. Rámutatott ugyanakkor, hogy az ezzel járó többletbevételt inkább az építőipar, mintsem az építtetők fogják hasznosítani. „Ez nem feltétlenül baj, mert kifehérítheti a folyamatot, hiszen korábban a vállalkozók rákényszerültek arra, hogy úgy számoljanak, vallják be költségeiket, hogy számukra is megérje az építkezés. Ebből lesz jó kondiban az építőipar, amire szükség is van.”

CSOK – lakásvásárlás helyett bérlakások kellenének

Gémesi György szerint demográfiai és építésügyi szempontból jó kezdeményezést a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), ugyanakkor inkább támogatná az első Orbán-kormány alatt elkezdett bérlakás-programot. Ennek során ugyanis alacsony összegért – az amortizációs költségért – bérelhetnének ingatlant a fiatalok, amely mellett tudnának spórolni saját lakása. Kiemelte: ez különösen Kelet-Magyarországon lenne indokolt, ahonnan a munka miatt sokszor kell költözniük a lakosoknak, így nem jó, ha ingatlanhoz vannak kötve. 

A Rádió Orient műsora itt hallgatható meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség


Vissza