2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Pintér Sándor és Gémesi György levélváltása a Helyi Önkormányzatok Napja előtt

Hír

2012-10-14


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) több mint két hónapja készíti elő szeptember 30-ára, a Helyi Önkormányzatok Napjára ünnepi konferenciáját. A rendezvényre több alkalommal kérték Pintér Sándor belügyminiszter vagy személyes delegáltja részvételét, ám a Belügyminisztérium a többszöri meghívás ellenére sem kívánt részt venni az eseményen.A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) több mint két hónapja készíti elő szeptember 30-ára, a Helyi Önkormányzatok Napjára ünnepi konferenciáját. A rendezvényre több alkalommal kérték Pintér Sándor belügyminiszter vagy személyes delegáltja részvételét, ám a Belügyminisztérium a többszöri meghívás ellenére sem kívánt részt venni az eseményen.

Pintér Sándor ezután - szeptember 26-i keltezéssel - egy, szintén a Helyi Önkormányzatok Napja tiszteletére rendezendő, minisztériumi ünnepségre hívta meg Gémesi Györgyöt, a MÖSZ elnökét, aki szeptember 27-én kelt válaszlevelében visszautasította az önkormányzatokkal szemben méltatlannak nevezett meghívást.

Az alábbiakban előbb Pintér Sándor Gémesi Györgynek küldött meghívóját, majd a MÖSZ elnökének válaszlevelét olvashatják: 

 

Dr. Gémesi György

Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Elnök

Tisztelt Elnök Úr!

Tájékoztatom, hogy a Helyi Önkormányzatok Napja tiszteletére 2011.szeptember 29-én 10.00 órától miniszteri rendezvényt tartunk a Belügyminisztérium Márványtermében (Budapest, V. ker., József A. utca 2-4.), melyre ezúton tisztelettel meghívom.

Megjelenésére feltétlenül számítunk.

Megjelenéséről vagy esetleges távolmaradásáról visszajelzést kérünk 2011. szeptember 28-án 12 óráig a 441-1539 (BM 14-469) telefonszámon vagy az emoke.radi@ bm.gov.hu email címen.

Budapest, 2011. szeptember 26.

Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor

 

Dr. Pintér Sándor miniszter úr részére

Belügyminisztérium

Tisztelt Miniszter úr!

Ma reggel faxon megkaptam szeptember 26-án keltezett, a Helyi Önkormányzatok Napja tiszteletére szeptember 29-én 10 órakor kezdődő miniszteri rendezvényre szóló meghívóját, amit ezúton köszönök.

Emlékeztetem Miniszter urat, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együtt, több mint két hónapja készíti elő szeptember 30-ára, az Önkormányzatok Napjára ünnepi konferenciáját, mely keretein belül átadásra kerül a TÖOSZ által alapított Köllner Ferenc díj és a MÖSZ által alapított polgármesteri ezüstláncdíj és aranygyűrűk.

Erre az ünnepi konferenciára több alkalommal kértük Miniszter úr vagy személyes delegáltja részvételét, ahol a jelenlévő meghívott több mint száz polgármester és a sajtó előtt a Gödöllői Királyi Kastélyban kívántunk lehetőséget biztosítani a Belügyminisztérium önkormányzatokkal kapcsolatos álláspontjának kifejtésére a készülő önkormányzati reform kapcsán.

Amíg ugyanezen meghívásunknak a Közigazgatási Igazságügyi Minisztérium eleget tett és gondolataival hozzájárul a találkozó ünnepélyességéhez, addig a Belügyminisztérium többszöri írásos felkérésünk, meghívásunk ellenére nem kívánt részt venni az ünnepi eseményen. Ezt sajnálattal tudomásul vettük.

Engedje meg Miniszter úr, hogy tisztelettel, de mégis határozottan kifejtsem azon véleményemet, hogy ezek után az Önök meghívója ebben a formában és ilyen határidőkkel egyrészt méltatlan a 21 éve működő és nem kis megpróbáltatásokat kiálló önkormányzatokkal szemben, másrészt megalázó a polgármesterek számára.

Abban csak bízni tudok, hogy a késedelem, a meghívás formája és stílusa adminisztratív hiba, és nem az önkormányzatokkal kapcsolatos vélemény, a polgármesterekkel szembeni tiszteletlen magatartás. (Emlékeztetőül, most már csak faxon, elküldöm Miniszter úrnak a 10 nappal ezelőtt postázott meghívót a konferenciára, ahová természetesen a Magyar Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának minden tagját és a magyar önkormányzati szövetségeket is meghívtuk.)

Természetesen a fenti okok miatt az Önök meghívásának nem tudunk, és nem kívánunk eleget tenni.

További munkájához sok erőt kívánva, tisztelettel:

Dr. Gémesi György 


Vissza