2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Pert nyert az állammal szemben Budaörs első fokon

Hír

2017-06-26


Első fokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék a Budaörs Város Önkormányzata által a Magyar Állam ellen indított perben, és a jogtalanul elvont több mint hétszázmillió forint és kamatai visszafizetésére kötelezte az államot. Mint ismert, az önkormányzattól az állam egész évre mintegy 2,1 milliárd forintot kívánt elvonni a közoktatás államosítása ürügyén bevezetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén.

A bíróság megvizsgálta a szolidaritási hozzájárulásra vonatkozó szabályozást, és megállapította, hogy az önkormányzatok nem kötelezhetők a központi költségvetési támogatásokat meghaladó mértékben befizetésekre, ezért a mai részítélet meghozataláig elvont 765 millió forint visszafizetését írta elő.   Kimondta azt is, hogy szolidaritási hozzájárulás címén az ún. nettó finanszírozás keretében sem vonható el az önkormányzattól több, mint amennyi állami támogatást kap kötelező feladatai elvégzéséhez.


Az önkormányzat álláspontja az volt, amit a törvényszék is megerősített, hogy az állam egy kétharmados törvény helyett feles többséggel elfogadott törvénnyel, jogszabálysértő módon az önkormányzat Alaptörvényben és az önkormányzati törvényben is garantált saját bevételeit szándékozta elvonni. A 2017-ben befizetendő összeg egyébként összességében többszöröse annak, mint amit Budaörs eddig egy évben az iskoláira költött. A szolidaritási hozzájárulás címén országosan beszedni kívánt összeg 10 százalékát Budaörstől várta az állam. A bíró megállapította azt is, hogy nincs rá garancia, hogy a szolidaritási hozzájárulás címén elvont összeget az állam az iskolákra fogja költeni.

A következő tárgyalás időpontját 2018. január 19-ére tűzte ki a bíró. Ezen a tárgyaláson a mai részítéletet követően esedékes havi levonások sorsáról dönt a törvényszék, az éves összeg pontos ismeretében. /budaors.hu/


Vissza