2024. július 15. Henrik, Roland napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Parlagfű-mentesítési konferencia a MÖSZ szervezésében

Hír

2012-10-23


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége augusztus 24-én konferenciát rendezett Gödöllőn, a parlagfű irtás jogi szabályozásáról, időszerű feladatairól, az önkormányzatokat érintő kérdéseiről.A Magyar Önkormányzatok Szövetsége augusztus 24-én konferenciát rendezett Gödöllőn, a parlagfű irtás jogi szabályozásáról, időszerű feladatairól, az önkormányzatokat érintő kérdéseiről.

A parlagfű jelenléte jelentős probléma elé állítja hazánk lakosságát az év második felében, s évről-évre egyre nagyobb károkat okoz mind egészségügyi, mind mezőgazdasági, mind idegenforgalmi téren. Mivel a Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-es felmérése szerint ma Magyarország teljes területe fertőzöttnek tekinthető, hatósági fellépésre van szükség, amelynek során a szankcionálás mellett a tudatformálásra és a felvilágosításra is nagy hangsúlyt kell helyezni. Az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság összefogására egyaránt szükség van annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a parlagfű jelenlétét.

Mint azt Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, 2012-től a tervek szerint több jogszabály is megváltozik majd az eredményesség érdekében, így például a tervek szerint ismét jegyzői hatáskör lesz a növényvédelmi bírság kiszabása, ami jelenleg a megyei kormányhivatalok feladata. A parlagfű mentesítés kiemelt feladat a közmunka programok sorában is.

Az idei esztendőben a közfoglalkoztatásban résztvevő 160 ezer fő több mint a fele végzett parlagfű irtást, s a kiemelt célprogramokba is mintegy 17 ezren kapcsolódtak be – hangzott el Dr. Jákucz Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének előadásában. Mint megtudtuk, a kormány jövőre is a közmunkásokra szeretne építeni ezen a téren, s várhatóan a jelenleginél nagyobb források állnak majd rendelkezésre erre a célra.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a parlagfű irtás szorosan összekapcsolódik a környezetrendezéssel. Mint mondta, folytatni kell az elmúlt öt évben megkezdett tudatformálást. Előadása során ismertette a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Parlagfű-mentesítési Alap tevékenységét, ami többek között az ismeretterjesztéshez, és a mentesítéshez nyújt segítséget a megyei településeknek.

A parlagfű okozta megbetegedések hazánkban mintegy kétmillió embert érintenek, s a tizenévesek 25 százaléka szenved parlagfű allergiától – jegyezte meg előadásában Oláh Lajos, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Albizottságának alelnöke, s felhívta a figyelmet arra is, az allergiások száma évente 15 százalékkal nő. Elmondta, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a parlagfű az egészségügyi problémák mellett a mezőgazdaságnak és az idegenforgalomnak is jelentős gondokat okoz, az így keletkező kár 120-200 milliárd forintra tehető. Példának említette, hogy több német turisztikai lap augusztus második felére már nem ajánlja a Magyarországra utazást a parlagfű-fertőzöttség miatt. Ezen a helyzeten csak az állam, az önkormányzatok, a lakosság és a civil szervezetek összefogásával lehet változtatni.

A konferencia résztvevői megismerhették a rendezvényt támogató Stihl korszerű, parlagfű irtásra használható berendezéseit is. Először Bodor László, a STIHL műszaki marketing menedzsere szóban ismertette a STIHL gépek előnyeit, majd az elmondottak után a gépek használatáról és a védőfelszerelésekről helyszíni bemutatón keresztül is meggyőződhettek a települések képviselői.

A STIHL jóvoltából vásárlási utalvány kisorsolására is sor került, melyen a szerencse Üllő Város mellé szegődött, így a település jegyzője vehette át az 50 ezer forint értékű ajándék utalványt. 


Vissza