2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Önkormányzati találkozó a keleti partnerség jegyében – Együttműködési megállapodást kötött a MÖSZ és a CALM

Hír

2015-07-07


A pénzügyi decentralizáció és az önkormányzatok fenntartható fejlődé- se volt a témája annak a workshopnak, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Konrad-Adenauer-Stiftung támogatásával rendezett 2015. július 7-én, Gödöllőn a keleti partnerség önkormányzati szövetségeinek képviselői, illetve magyar tele- pülések polgármesterei, önkormányzati szakemberei részvéte- lével, s amelyen a MÖSZ együttműködési megállapodást kötött a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusával (CALM).A pénzügyi decentralizáció és az önkormányzatok fenntart- ható fejlődése volt a témája annak a workshopnak, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Konrad-Adenauer-Stiftung támogatásával rendezett 2015. július 7-én, Gödöllőn a keleti partnerség önkormányzati szövetsé- geinek képviselői, illetve magyar települések polgármesterei, önkormányzati szakemberei részvételével, s amelyen a MÖSZ együttműködési megállapodást kötött a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusával (CALM).
Gémesi György és Tatiana Badan aláírják a MÖSZ és a CALM közötti együttműködési megállapodást

A keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel közös workshopotamelyen a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusa (CALM), a Grúz Önkormányzatok Szövetsége (NALAG), az Ukrán Városok Szövetsége (AUC) és a Szlovák Önkormányzati Szövetség (ZMOS) képviselői mellett a MÖSZ elnökségi tagjai és más magyar polgármesterek is részt vettek – Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere nyitotta meg. Előadásában előbb Gödöllőt, majd az idén 25 éves, közel 500 önkormányzatot tömörítő MÖSZ-t mutatta be az érdeklődőknek.

Ezt követően a magyar önkormányzatiság megszületéséről, az önkormányzati finanszírozási rendszerről, illetve az önkormányzati feladat-és hatáskörök ki- és átalakulásáról beszélt. Külön kitért az állami források folyamatos csökkenésére, a települések eladósodására, a hitelkonszolidációra és a jelenlegi feladatfinanszírozási rendszer létrejöttére, felhívta a figyelmet az önkormányzati érdekérvényesítés nehézségeire, továbbá reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minél több település minél több fejlesztési lehetőséghez jut majd a 2014-2020-as ciklusban várható uniós forrásokból.

Ambrus Gyöngyi, a 2200 fős Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kistokaj község és Garaguly Tibor, a 4000 lelkes Pest megyei Etyek nagyközség polgármestere saját településük példáján keresztül mutatták be, milyen kihívásokkal találja szembe magát egy vidéki önkormányzat a feladatfinanszírozás, az intézmények üzemeltetése, a települési adók kivetése, illetve a helyi gazdaság élénkítése terén. Bár az észak-magyarországi, hátrányos helyzetű településekkel körülvett, mégis pezsgő gazdasággal és növekvő népességgel rendelkező Kistokaj teljesen más jövőképpel rendelkezik, mint a főváros közeli Etyek-budai borvidék elsősorban szőlőtermesztésre, bortermelésre és turizmusra berendezkedett központja, mindkét előadásból kiderült: jelenleg az uniós pályázatok, a mikro- és kistérségi együttműködések, az energiahatékony beruházások és a menedzserszemléletű polgármesterek a fenntartható vidék- és településfejlesztés legfontosabb zálogai.

A rendezvény kiemelt eseményeként a MÖSZ és a CALM együttműködési megállapodást kötött, amelyet a két szövetség elnöke, Gémesi György és Tatiana Badan láttak el kézjegyükkel. Az ünnepélyes aktust követően a felek kölcsönösen kifejezték szándékukat, hogy a jövőben igyekeznek minél több tartalommal megtölteni a keretszerződést, s tovább folytatni a tapasztalatcserét egymással, illetve a keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel.

möszlap.hu


Vissza