2023. december 11. Árpád napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Nyilatkozat Varga Mihály pénzügyminiszter az önkormányzati adók befagyasztásával kapcsolatos bejelentéséről.

Hír

2020-12-02


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége megdöbbenve értesült Varga Mihály pénzügyminiszter az önkormányzati adók befagyasztásával kapcsolatos bejelentéséről. A szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy 2021-es önkormányzati költségvetést nagyban befolyásoló döntéssel kapcsolatban nem történt semmilyen egyeztetés az önkormányzati érdekszövetségekkel.A Magyar Önkormányzatok Szövetsége megdöbbenve értesült Varga Mihály pénzügyminiszter az önkormányzati adók befagyasztásával kapcsolatos bejelentéséről. A szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy 2021-es önkormányzati költségvetést nagyban befolyásoló döntéssel kapcsolatban nem történt semmilyen egyeztetés az önkormányzati érdekszövetségekkel.

 A szövetség megállapítja, hogy

-   a magyar kormány döntése korlátozza az önkormányzatok alaptörvényben is biztosított önrendelkezési jogát, amit nem indokol a járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet.

-   a kormány 2020. december elején tett bejelentése alapján az önkormányzatoknak hatályon kívül kell helyezni a 2021. évi költségvetés előkészítéseként 2020. novemberében megalkotott helyi adórendeletet.

 

-   ezzel a döntéssel elveszik a településektől a lakossági terheket nem növelő, de a gazdasági szereplők közötti arányos közteherviselés kialakításának lehetőségét, ami magában hordozza Parragh László a Magyar Iparkamara elnökének javaslatával is megfogalmazott helyi kis -és középvállalkozások adóterheinek csökkenését, azok megsegítését.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azonnali tárgyalást kezdeményez a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel annak érdekében, hogy a 2021. évi költségvetésüket a kormány döntéseinek következtében megváltozott gazdasági helyzetben miként tudják úgy összeállítani, hogy azok biztosítani tudják a településen élő állampolgárok által megszokott szolgáltatások minőségét és színvonalát, mindennapi életük biztonságát.

 

Gödöllő, 2020.december 02.

 

Dr. Gémesi György

elnök


Vissza