2024. április 18. Andrea, Ilma napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Nemzeti Energia Konferenciát tartott Gödöllőn a MÖSZ

2023-04-19


Az energia volt a témája a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által rendezett konferenciának Gödöllőn.

A MÖSZ kezdeményezésére más önkormányzati szövetségekkel együtt megalakult a Nemzeti Energia Kerekasztal, azzal a szándékkal, hogy az önkormányzatok szempontjából megközelítve megoldásokat találjanak a brutális energiaár növekedés következményeinek kivédésére.

A tavaly megkezdett munkában az energia szektorban érintettek / szolgáltatók, termelők, kereskedők, a pénzügyi és szociális szektor, energetikai szakértők és még sokan mások/ mellett természetesen az önkormányzatok, így a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ), a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) /mint szervezetek/és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjai vettek részt. A munkát az Egyensúly Intézet koordinálta és a javaslat csomagot a többfordulós egyeztetések után az Egyensúly Intézet munkatársai készítették el. Ennek bemutatása és vitája történt meg a közel kétszáz fős konferencia keretein belül.

 



Dr. Dukai Miklós a belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára üdvözölte a kezdeményezést és elmondta, hogy a tárca az elmúlt időszakban számos segítséget nyújtott az önkormányzatoknak az energiaválság kivédésére.

Dr Alföldi-Boruss Márk az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, a tárca elkészítette és a kormány elé terjesztette a 2025. évig végrehajtandó energia stratégiát.

Karácsony Gergely Főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke bemutatta a főváros jelenlegi energia felhasználási státuszát és azt a programot, mellyel 2030-ra a főváros elektromos áram és fosszilis energia függőségét meg lehet szüntetni. Természetesen ennek egy jelentős részéhez sok pénz kell, aminek egy részét az EU zöld és energia programjain keresztül biztosíthatja.

Az Egyensúly Intézet igazgatója Boros Tamás és munkatársa Csernus Dóra bemutatták az elkészült javaslat csomagot, amit minden résztvevő megkapott és ami, mai naptól nyilvánosan hozzáférhető a MÖSZ honlapon is.

A konferencia második részében pedig egy-egy szakértők és polgármesterek, önkormányzati szakemberek részvételével bonyolított kerekasztal beszélgetésre került sor.

A konferencia végén összegzésemben elmondtam, egy nagyon konstruktív, szakmai párbeszéd jellemezte a napot.

Jeleztem, kérem Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a korábban már egyszer összehívott a minisztérium szakemberei és az önkormányzati szövetségek közötti egyeztetés az elkészült javaslat csomag megtárgyalására és s kormány energia stratégiájának bemutatására hívja össze.

Bízom abban, hogy az energiaválság megoldásának kérdésében mindenki felül tud emelkedni pártok érdekein és kialakulhat egy nagyon előre mozdító, a válságot a leghatékonyabban kezelő együttműködés kormány és önkormányzatok között. A szövetségünk kizárólag erre törekszik.

https://www.facebook.com/moszhivatalos

 


Vissza