2024. április 20. Tivadar napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

MÖSZ-helyreállítási terv konzultáció

Hír

2021-03-22


Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének levele dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve kapcsán.



Tisztelt Miniszter Úr!

 

Mint a lakosságszámarányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szövetség elnöke, közel egy hónapja már levélben fordultam Önhöz, szóvá téve azt, hogy szövetségünket, a Magyar Önkormányzatok Szövetségét nem vonták be, a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervéről szóló egyeztetési folyamatba, míg a többi érdekképviselet esetében is úgy látom, hogy a bevonásuk csak formális. 

Ezért is kezdeményeztem, hogy az előkészítés alatt álló terven, ne csak egy közel 13 oldalas „összefoglaló” alapján dolgozhassunk szakértőink bevonásával, hanem ismerhessük meg végre Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervének a - már nyilvánvalóan előrehaladott készültségű – dokumentumát. Az interneten is elérhető összefoglaló ugyanis nem kellően konkrét, csak az általánosságok szintjén, és emellett – önkormányzati nézőpontból – rendkívül hiányosan fogalmaz meg különböző célokat, és veszi számba a támogatni kívánt területeket.

Dr. Ágostházy Szabolcs Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár – Önhöz írott levelemre válaszában - elismerte, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mint a lakosságarányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szervezet, semmiféle tájékoztatást, előkészítő anyagot, nem kapott. Azt ígérte, hogy a „következő egyeztetési körben külön levéllel” keresik meg szövetségünket.

Felhívom azonban a figyelmét, hogy lassan már csak öt hét áll rendelkezésére Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervének véglegesítésére.

Az önkormányzati oldal az elmúlt harminc évben elképesztő tudást, ismeretet, tapasztalatot halmozott fel, a fentebb említett területek mindegyikén, a legjobb gyakorlatok birtokában vagyunk.

A magunk részéről készek vagyunk megfogalmazni, kidolgozni javaslatainkat, a már korábban is kért, kellően konkrét kormányzati dokumentumról, ezért továbbra is szorgalmazzuk ennek mielőbbi megküldését, illetve közzétételét.

Kérem továbbá, adjon módot arra, hogy Önnel, vagy kijelölt munkatársaival a kormány által előkészített dokumentum alapján közvetlenül is elmondhassuk véleményünket, megtehessük javaslatainkat.

Várom válaszát, javaslatait a megbeszélés időpontjára!

 

Tisztelettel,                                                                                                 
Dr. Gémesi György elnök


Vissza