2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

MÖSZ-álláspont az új önkormányzati törvény alapelveiről

Hír

2012-10-14


Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere pénteken az MTI érdeklődésére azt mondta: a leglényegesebb elem, az alapfokú oktatás állami kézbe vételének részletei nem látszanak, nem derül ki, hogy most csak a pedagógusok állami bérezéséről van szó és a szakmai felügyeletről, vagy esetleg az intézmények állami tulajdonba kerüléséről. A MÖSZ álláspontja szerint „az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen”, az eddig megszokottak szerint - tette hozzá.Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere pénteken az MTI érdeklődésére azt mondta: a leglényegesebb elem, az alapfokú oktatás állami kézbe vételének részletei nem látszanak, nem derül ki, hogy most csak a pedagógusok állami bérezéséről van szó és a szakmai felügyeletről, vagy esetleg az intézmények állami tulajdonba kerüléséről. A MÖSZ álláspontja szerint „az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen”, az eddig megszokottak szerint - tette hozzá.

Az önkormányzati érdekképviselet elnöke egyetértett abban, hogy egy nagyon erős állami tanfelügyelet épüljön ki, ugyanakkor úgy vélte: a feladatellátásához legközelebb az önkormányzat van, az iskola üzemeltetését kiválóan el tudja látni. Mint fogalmazott, vannak olyan polgármesteri észrevételek a közoktatás kapcsán, miszerint „vigye az állam, mert az elmúlt évek önkormányzatokat kivéreztető politikájának eredményeképpen egyszerűen ma már a szükséges költségek felét, vagy felét sem biztosítja a központi költségvetés”.
Kitért arra, hogy ez korábban a 70-75, vagy akár a 80 százalékot is elérte, amikor „kényelmesen és jól el lehetett látni a közoktatási feladatokat”. Most is „finanszírozni kell, és akkor nem lesz gondja a településeknek a feladat ellátásával” – tette hozzá.

A MÖSZ hiányolta, hogy nem látszik, mitől lesz majd olcsóbb, hatékonyabb a feladatellátás. Az elnök úgy vélekedett: minél távolabb kerül a feladat felelőse a végrehajtástól, az annál költségesebb. Semmi számítás és hatástanulmány nincs a jelenlegi stádiumban - jegyezte meg. Gödöllő polgármester nagy feladatnak nevezte az egészségügy átrendezését is. Ismertette: azzal egyetértenek, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek, az egészségügyi alapellátás pedig helyben van jól, ehhez nem nyúlnak hozzá. Mint mondta, most is önkormányzati feladat a járóbeteg-ellátás, ha nem tartozik kórház a rendelőhöz, „ezzel különösebb gond nincs”.

A MÖSZ elnöke szerint ugyanakkor van két olyan terület, amiről nem lehetett hallani. Az egyik a járási hivatalok létrehozása, a másik az önkormányzati bevételek átrendezése. A járási hivatalok kapcsán kifejtette: elviekben lehet jó is, bár a jelenlegi rendszerre „iszonyatosan sokat költöttek az önkormányzatok”, ennek átszervezése pedig újabb költségeket fog jelenteni. Jelezte: nem biztos abban, hogy az új rendszer a mostani feladatellátásnál hatékonyabb, olcsóbb lesz.

A szövetség szerint azt sem lehet látni, miként kívánják az önkormányzati bevételeket átrendezni. Gémesi György elmondta: ma például az iparűzési adó egyértelműen a működésre megy, és ebből fizetik az önkormányzatok a náluk lévő hitelállományt. „Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az önkormányzati bevételek, nevezetesen az iparűzési adó megmaradjon helyben, mert akkor garantált csak a biztonságos hiteltörlesztés” – tette hozzá.

A MÖSZ elnöke arra is kitért: nem derül ki a végrehajtás részletessége. Álláspontja szerint „ez azért baj, mert indul a következő év, és ezekben a kérdésekben, ha ilyen nagyságrendű változásokat kíván bárki is végrehajtani, akkor azt nagyon gondosan elő kell készíteni, hiszen működő rendszerről van szó”. Hozzátette: nem lenne szerencsés, ha nagyon rövid idő állna rendelkezésre a felkészülésre, mindamellett szerződések vannak érvényben, egzisztenciákat érintő kérdések is vannak.

Forrás: MTI 


Vissza