2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Magyar Szabadság Napja – Huszonötödik alkalommal Gödöllőn

Hír

2015-06-15


Az idén immár 25. alkalommal kerül sor a Magyar Szabadság Napja megünneplésére Gödöllőn. A Magyar Szabadságért Napja Alapítvány az idén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére adományozza a Magyar Szabadságért díjat. A díjátadót 2015. június 27-én, 18 órakor rendezik a gödöllői Szentháromság templomban, majd 20,30-kor az Orient zenés színház az ünnepi műsora következik a gödöllői Alsóparkban.Az idén immár 25. alkalommal kerül sor a Magyar Szabadság Napja megünneplésére Gödöllőn. A Magyar Szabadságért Napja Alapítvány az idén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére adományozza a Magyar Szabadságért díjat. A díjátadót 2015. június 27-én, 18 órakor rendezik a gödöllői Szentháromság templomban, majd 20,30-kor az Orient zenés színház az ünnepi műsora következik a gödöllői Alsóparkban.

Böjte Csaba a ferences rendbe még a Ceaușescu-diktatúra alatt, 1982-ben jelentkezett, a legnagyobb titokban. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, mielőtt 1989-ben pappá szentelték.

Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül taníttatásukkal is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

A Magyar Szabadságért díj a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított elismerés, amelyet minden évben „olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez.”

A Magyar Szabadságért díj eddigi díjazottjai Nemeskürty István író, Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye, Makovecz Imre építész, Csoóri Sándor író, Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke, Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt államminiszter, Sebestyén Márta énekesnő, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Tempfli József nagyváradi megyés püspök, Rózsás János, Gulágot megjárt író, Bánffy György színművész, Markó Béla erdélyi magyar költő, politikus, Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, Sólyom László volt köztársasági elnök, Jókai Anna író, valamint a Kormorán együttes voltak

A díjátadóra 2015. június 27-én, szombaton 18. órakor kerül sor a gödöllői Szentháromság templomban (Szent Imre utca 15). A díjat átadja Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Szabadságért Napja Alapítvány elnöke. A kitüntetettet Koltay Gábor rendező méltatja.

A Magyar Szabadság Napját minden év júniusának szombatján tartják meg, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére. Az idén immár 25. alkalommal kerül sor az ünnepi műsorra (Orient zenés színház), amely a gödöllői Alsóparkban a Világfa előtt kerül bemutatásra 20.30 órai kezdettel.

möszlap.hu


Vissza