2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Közös fellépéssel a társadalmi felzárkóztatásért – Gémesi György a Rádió Orientben

Hír

2015-12-24


Decemberben ért véget a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) tavasz óta tartó vidékfejlesztési konferencia-sorozata. Számos jó egyházi projekt van, azonban ezek nincsenek összehangolva – összegezte az „Állam – Önkormányzat – Egyház együttműködése a társadalmi felzárkóztatásban” című záróesemény tapasztalatait Gémesi György MÖSZ-elnök a Rádió Orient műsorában.Decemberben ért véget a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) tavasz óta tartó vidékfejlesztési konferencia-sorozata. Számos jó egyházi projekt van, azonban ezek nincsenek összehangolva – összegezte az „Állam – Önkormányzat – Egyház együttműködése a társadalmi felzárkóztatásban” című záróesemény tapasztalatait Gémesi György MÖSZ-elnök a Rádió Orient műsorában.

A MÖSZ vidékfejlesztési konferencia-sorozata záróeseményén a közmunka mellett, a vidékfejlesztésről, valamint a kettő kapcsolatáról értekeztek a résztvevők. Bár a vidékfejlesztésre szánt összegek felhasználása leginkább a mezőgazdasághoz köthető, jelentős részük a települések fejlesztésére is fordítható – ismertette Gémesi György.

Amíg a települések konyháin esetleg szociális segélyként használják fel a közmunkások által megtermelt javakat, addig lehetőség van kiváltani a forrásokat, a versenyszférában viszont veszélyt jelentenek. Ilyen esetben hátrányos helyzetbe kerülnek azon termelők, akik nem állami támogatásból alkalmazzák dolgozóikat, és a szabadpiacon történő árképzésbe is komolyan beavatkozhatnak – véli a MÖSZ elnöke.

Gémesi György kifejtette: a családok támogatásánál precízebben kellene meghatározni, hogy pontosan ki számít rászorulónak. Mint mondta, amióta az állam az ingyenes óvodai étkeztetést 90 ezer forint per főre eső átlagjövedelemig biztosítja, addig többletforrásokra lesz szükség. A 9,4 milliárdos rendelkezésre álló keret helyett ugyanis mintegy 25-30 milliárd forintba kerül az étkeztetés. A plusz költség pedig azokat az önkormányzatokat terheli, amelyek saját bevétellel rendelkeznek. A másik probléma, hogy az önkormányzatok nem ellenőrizhetik a folyamatot és azt sem tudják, kik a valódi rászorulók. A MÖSZ elnöke fontosnak tartaná, hogy a családok életvitelét is vegyék figyelembe, ne csak a bejelentett jövedelmet.

Az egyház számos intézetet, idősek otthonát, roma programot tart fent, és igyekeznek támogatni a szociálisan hátrányban levő településeket - mutatott rá az elnök, hozzátéve, sok helyen azonban hiányzik az összehangoltság és a társadalmi párbeszéd, nincs átfogó integráció. Mint mondta, jövőre egy külön konferenciasorozat fókuszál erre a problémára, de a MÖSZ célja, hogy maguk is segítsék ezen ágazatokon belül a munkát.

A szociális gazdasági szövetkezetekkel való közös munkával kapcsolatban úgy fogalmazott, ésszerűbb projektekre van szükség. Vidéken egyre kevesebb a munkahely, és mivel már majdnem minden gépesítve van, így azokat a területeket kell kiaknázni, ahol még szükség mutatkozik az emberi munkára – fogalmazott.

A konferenciasorozat jövőre is folytatódik hulladékgazdálkodási, gazdasági és közétkeztetési témákban. Tervei szerint ezeket az eseményeket a MÖSZ a közgyűlésükkel párhuzamosan szervezné meg.

A beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség


Vissza