2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Közfoglalkoztatás, klímaváltozás, környezetvédelem – Szakmai nap Nyíradonyban

Hír

2015-06-03


A nyíradonyi fejlesztésektől az új vidékfejlesztési tervig, a közfoglalkozási programoktól a klímakutatásig és a biológiai szennyvíztisztításig számos izgalmas témával megismerkedhettek mindazok a Hajdú-Bihar megyei polgármesterek, akik részt vettek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel rendezett szakmai napján, Nyíradony-Tamásipusztán. A nyíradonyi fejlesztésektől az új vidékfejlesztési tervig, a közfoglalkozási programoktól a klímakutatásig és a biológiai szennyvíztisztításig számos izgalmas témával megismerkedhettek mindazok a Hajdú-Bihar megyei polgármesterek, akik részt vettek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel rendezett szakmai napján, Nyíradony-Tamásipusztán.

 

A polgármesterek figyelmének fókuszában Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadója

A mostani időszak olyan, akár a reformkor volt. Nagy horderejű döntések, változások idejét éljük, és ezekben a folyamatokban jelentős szerep jut nekünk, polgármestereknek is – köszöntötte az egybegyűlteket Kondásné Erdei Mária, a korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez, most Hajdú-Biharhoz tartozó, több külső településrészből álló Nyíradony polgármestere. A megújulás szele közel nyolcezer fős járásközpontot is megérintette: készül a tornacsarnok, zajlik a csatornázás, az egészségügyi központot új rendelőkkel, a járási hivatalt új irodákkal bővítik, a többségében romák lakta „Bokrétás” negyed szociális városrehabilitációja keretében pedig közmosodát építenek. A városban jelentős mértékű a közfoglalkoztatás is: tavaly 465, idén eddig több mint 300 főt sikerült munkához és jövedelemhez juttatni a különböző programok segítségével.

 

Gyebnár Péter, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Békés megyei referense az új vidékfejlesztési tervet bemutatva kifejtette: a jelenleg elfogadásra váró program a korábbival ellentétben nem négy tengely, hanem hat prioritás mentén fogalmazza meg legfontosabb célkitűzéseit, míg két tematikus alprogramja a rövid ellátási láncok létrehozását, illetve a fiatal gazdák támogatását célozza. Jó hír, hogy az átalakuló forráslehívási és elbírálási rendszer megkönnyíti majd a pályázást, kevésbé örvendetes azonban, hogy a LEADER akciócsoportok támogatásáról nemrégiben megszületett döntés értelmében a szervezeteknek a korábbinál jóval kevesebb forrásból – HACS-onként mintegy 200-900 millió forintból – kell gazdálkodniuk a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban.

 

Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkári kabinetének főtanácsadója három részre osztotta előadását. Előbb általános áttekintést nyújtott a közfoglalkoztatási programok szerkezeti felépítéséről, majd a 2015-ös közmunkaprogramok célkitűzéseiről szólt, végül pedig a legfontosabb jogszabályi változásokat ismertette. Beszélt a járási startmunka mintaprogramokat váltó, úgynevezett ráépülő közmunkaprogramokról, s felhívta a figyelmet a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Portáljára is, amely széleskörű információkkal szolgál a közfoglalkoztatás rendszeréről, az aktuális és tervezett programokról, valamint a képzésekről.

 

A közfoglalkoztatás után klímakutatás következett. Dr. Szépszó Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztályának éghajlatkutatója bemutatta, milyen modellkísérletekkel dolgoznak az éghajlatváltozás lehetséges következményeinek prognosztizálására, majd elmondta, mire számíthatunk az elkövetkező 50-100 évben, globális és regionális szinten. Mint a polgármesterek megtudhatták, a borúlátóbb, s egyben reálisabb forgatókönyv szerint az évszázad végére akár öt fokkal is nőhet hazánkban az átlaghőmérséklet. Mindez szélsőséges csapadékeloszlással, aszályos nyarakkal, a meleg éjszakák számának megkétszereződésével, az emberi szervezet számára egyre nehezebben elviselhető klimatikus viszonyokkal jár majd, de nem hagyható figyelmen kívül a különböző önkormányzati beruházások megtervezésénél sem.  

 

Hajdúsámson önkormányzata mindig nagy súlyt fektetett a környezetvédelemre, amit a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével, a TeSzedd országos hulladékgyűjtési akcióban való tevékeny részvétellel, illetve a jelentős megtakarítást eredményező geotermikus fűtési rendszer kiépítésével is bizonyított – tudatta az egybegyűltekkel Antal Szabolcs, a közel 12 ezer fős város polgármestere. A környezetbarát beruházások sorát gyarapította az a szennyvíz- és csatornahálózat fejlesztés is, amelyet az Öko Water Management Kft.-vel együttműködve hajtottak végre. Külön kiemelendő, hogy a cég gyökérzónás, hibrid szennyvíztisztító rendszere nemcsak környezetbarát, de jóval olcsóbb is a hagyományos víztisztító eljárásnál: kiépítése 30-40, üzemeltetése 80 százalékkal kerül kevesebbe.

 

A szakmai nap zárásaként a polgármesterek megtekintették az Öko Water Management Kft. Nyíradony-Tamásipusztán kialakított bio-fürdőtavát, ahol Reisert László ügyvezető elmondta, miként „működik” a minimális fenntartási és gondozási igényű, ám a beton úszómedencék tisztaságát és a természetes tavak látványát nyújtó vízrendszer.

möszlap.hu

Letölthető tartalmak:
- Gyebnár Péter eláadása 
- Lőrincz Leó előadása
- Szépszó Gabriella előadása 

 


Vissza