2024. július 15. Henrik, Roland napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Kivéreztették az önkormányzatokat – Gémesi György a Magyar Nemzetben

Hír

2012-10-19


A helyi önkormányzatoknak 2008-ig 550-600 milliárd forint hitelállományuk volt, most 1.040 milliárd forintról beszélnek - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke -, aki szerint a nagymértékű eladósodottság oka az önkormányzatok folyamatos „kivéreztetésében” keresendő.A helyi önkormányzatoknak 2008-ig 550-600 milliárd forint hitelállományuk volt, most 1.040 milliárd forintról beszélnek - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke -, aki szerint a nagymértékű eladósodottság oka az önkormányzatok folyamatos „kivéreztetésében” keresendő.

A tavalyi évben az előző, 2009. évinél 120 milliárd forinttal kevesebbet terveztek be a költségvetésben az önkormányzatok finanszírozására. Az azt megelőző 5-6 évben pedig több mint 500 milliárd forintot vontak el a településektől, a megyéktől.

Gémesi György állítása szerint az eladósodottságot azok a hitelek okozták, amelyek az uniós fejlesztési források pályázati önrészéhez voltak szükségesek. Az interjúban a MÖSZ elnöke hozzáteszi: mindenki el akarta kerülni, hogy a lehívható pénzek "bennragadjanak", különösen arra tekintettel, hogy 2013 után már nem lesznek 10-15 százalékos önrészű uniós pályázatok. Az eladósodás nem mindenkit jellemez egyformán – nyilatkozta Gémesi György.

A 3200 teleülés közül mindössze 300 tekinthető eladósodottnak. Ezek azonban rendre a megyék, a megyei jogú városok, a nagyobb települések, hiszen ezeknél vannak a legnagyobb feladatok, törvényben kirótt ellátási kötelezettségek. Gémesi György szerint szükség van a hitelfelvételeknél ellenőrzésre, „de nem lenne jó megoldás az, ha egy kormánynak alárendelt hivatal hozna politikai alapú döntéseket. Ezzel szemben a hitelfelvételi döntéseket megelőző szakmai véleményezést el tudná fogadni.” Ezt szerinte az Állami Számvevőszéknek kellene elkészítenie.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az interjúban a MÖSZ elképzeléséről szólva azt nyilatkozta: módosítani kellene az önkormányzati törvényt úgy, hogy a személyes anyagi felelősség kiterjedjen a képviselőkre is, az ne csak a polgármestert és a jegyzőt terhelje.

Forrás: Magyar Nemzet 

  


Vissza