2024. szeptember 19. Vilhelmina napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Kihirdették a MÖSZ és a Külügyminisztérium „Együtt a NATO-ban” című projektjének eredményét

Hír

2013-04-19


A Visegrádi Együttműködés és a Közép-Európai Kezdeményezés, valamint a NATO tagjaként szerzett tapasztalatok voltak a fő témák a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Az önkormányzati szövetségek szerepe a visegrádi országokban” című konferenciája másnapján, 2013. április 19-én, Gödöllőn. Ez a találkozó volt a MÖSZ és a Külügyminisztérium „Együtt a NATO-ban” című projektjének záró rendezvénye is, ahol kiderült, melyik gödöllői diákcsapat látogathat el a Brüsszeli NATO-központba.



A Visegrádi Együttműködés és a Közép-Európai Kezdeményezés, valamint a NATO tagjaként szerzett tapasztalatok voltak a fő témák a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Az önkormányzati szövetségek szerepe a visegrádi országokban” című konferenciája másnapján, 2013. április 19-én, Gödöllőn. Ez a találkozó volt a MÖSZ és a Külügyminisztérium „Együtt a NATO-ban” című projektjének záró rendezvénye is, ahol kiderült, melyik gödöllői diákcsapat látogathat el a Brüsszeli NATO-központba.



A nyertes gödöllői diákok tanárukkal és Gémesi Györggyel, a MÖSZ elnökével 

Prőhle Gergely
, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az 1989-ben alakult, jelenleg 18 – felerészben uniós – tagállamot magában foglaló Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) és az 1991-ben létrejött Visegrádi Együttműködés (V4-ek) tevékenységéről, s az eltelt éves során szerzett tapasztalatokról számolt be, majd a magyar V4 Elnökség külső és belső prioritásairól beszélt. A belső célok között a V4 márka népszerűsítését, az energiahatékonyság növelését és a képzett munkaerő nyugatra vándorlásának megállítását, míg a külsők közül a keleti partnerség erősítését és a nyugat balkáni országok integrációjának elősegítését emelte ki.

Szilágyiné Bátorfi Edit, a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, a V4 nemzeti koordinátora a KEK és a Visegrádi Csoport pályázati lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A Visegrádi Alap elsősorban kulturális együttműködések, tudományos, kutatói, oktatási, művészeti tevékenységek támogatását szolgálja, de nagy súlyt helyez a keleti-európai és nyugat-balkáni országok felzárkóztatására is, ami a közép-európai régió fontos gazdasági és biztonságpolitikai érdeke. A KEK együttműködési alapjánál elsősorban fejlesztési és tudás-csere programokra lehet pályázni.

Imants Viesturs Lieģis, Lettország nagykövete, korábban NATO nagyköveti posztot is betöltve beszélt arról, miért is fontos országa számára, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagja lett. Lettország 1918-ban nyerte el függetlenségét, majd 1940-től ismét elvesztette, előbb a szovjet, aztán a német, majd a második világháborút követően ismét a szovjet megszállásnak köszönhetően. A Szovjetunió felbomlása után 1991-ben visszaszerezték ugyan függetlenségüket, de a biztonságérzetük csak a NATO-hoz történt 2004-es csatlakozásukat követően lett maradéktalan.

A lett nagykövet előadása után került sor a Külügyminisztérium támogatásával megvalósult „Együtt a NATO-ban” című MÖSZ projekt értékelésére és záró ünnepségére, a projektben résztvevő hat gödöllői középiskolás diákcsoport által a „NATO diákszemmel” biztonság témakörben készített videóklippek bemutatására és a vetélkedőt is magában foglaló verseny eredményének kihirdetésére. A szakmai zsűri döntése alapján a fődíjat a Török Ignác Gimnázium 12/D osztályának csapata nyerte, akik idén Brüsszelbe utazva a NATO székhelyét és uniós intézményeket is meglátogathatnak majd. A Gödöllői Református Líceum 11/B osztályának San Benedetto csapata és a Török Ignác Gimnázium 11/C osztályának csapata különdíjban részesült: egy-egy hosszú hétvégét tölthetnek Balatonlellén júniusban.

Marosfi Gábor, Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának szakmai tanácsadója gratulált a csapatoknak a kvízkérdések megválaszolásánál, a szimulációs gyakorlaton és a videóklippek készítésénél nyújtott teljesítményükhöz. „Itt mindenki győztes volt” – fogalmazott – és nemcsak a csapatok, hanem a minisztérium is, mert a diákokkal való együttműködés sokat segített számukra a NATO-val kapcsolatos hírek, események későbbi kommunikálásában, a politikai és katonai szövetség tevékenységének minél szélesebb körű megismertetésében.

Végezetül a MÖSZ elnöke – a jelenlévők egyetértésével – javasolta, hogy a Visegrádi Csoporton belül alakuljon egy önkormányzati együttműködési platform és a magyar V4 elnökség keretében rendezzenek egy közös konferenciát Gödöllőn a V4-es országok önkormányzati érdekszövetségeivel és azok tagtelepülései vezetőinek részvételével.

Forrás: Magyar Polgármester Online 

Letölthető tartalmak:

Prőhle Gergely: Közép-Európai év - Két elnökség egy évben (V4, KEK) pptx  

Szilágyiné Bátorfi Edit: Közép-Európai év, V4 kormanyzatok, önkormányzatok, civilek pptx   


Vissza