2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Ki fizeti ki az óvodások ingyenes étkeztetését? – A MÖSZ és a TÖOSZ közös nyilatkozata

Hír

2015-02-13


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2015. február 13-án közös nyilatkozatot adott ki a tervezett ingyenes óvodai étkeztetéssel kapcsolatban, amelyben üdvözlik a kormány lépését, de felhívják a figyelmet arra, hogy ez ügyben is elmaradt az egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel, s kérik a kormányt, hogy a döntés végrehajtásához szükséges anyagi fedezetet biztosítsa a települések számára.A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2015. február 13-án közös nyilatkozatot adott ki a tervezett ingyenes óvodai étkeztetéssel kapcsolatban, amelyben üdvözlik a kormány lépését, de felhívják a figyelmet arra, hogy ez ügyben is elmaradt az egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel, s kérik a kormányt, hogy a döntés végrehajtásához szükséges anyagi fedezetet biztosítsa a települések számára.

A MÖSZ és a TÖOSZ közös nyilatkozata

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) üdvözli a kormány – a tervezett ingyenes óvodai étkezésen keresztül – kinyilvánított azon szándékát, amellyel a szegény sorsú gyermekeken kíván segíteni. Sajnálattal állapítják meg azonban, hogy ebben az esetben sem történt egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel.

Emlékeztetik a kormányt, hogy az óvodai étkeztetés kötelező önkormányzati feladat, aminek költségeihez az állam az eddigiek során is csak részben járult hozzá. Felhívják a kormány figyelmét, hogy minden többletköltség rontja az ebben az esztendőben is jóval kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatok helyzetét. Kérik a kormányt, hogy a döntésének végrehajtásához szükséges anyagi fedezetet biztosítsa, és ne kényszerítse többlet adó kivetésére a településeket.

A szövetségek támogatnak minden olyan kezdeményezést, amelyek a szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekeken kívánnak segíteni, és partnerek minden olyan kezdeményezés kidolgozásában, amelyek a kedvezményeket fenntarthatóan és rászorultsági alapon biztosítják.

 

 


Vissza