2024. május 27. Hella napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Karácsony: Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés, ha valóra válna Parragh ötlete

Hír

2020-11-13


Dilettáns ötletszerűségnek nevezte Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, hogy Parragh László felfüggesztené az iparűzési adót, a főpolgármester szerint pedig ez a közösségi közlekedés leállását jelentené. Jávor Benedek pedig azt mondta el a közös online sajtótájékoztatójukon: az EP bizottságain már átment egy csomag, amellyel az eddig tervezettnél sokkal több beleszólást kapnának az önkormányzatok abba, hogyan és mire költsék el a válságkezelő helyreállítási csomagot.Dilettáns ötletszerűségnek nevezte Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, hogy Parragh László felfüggesztené az iparűzési adót, a főpolgármester szerint pedig ez a közösségi közlekedés leállását jelentené. Jávor Benedek pedig azt mondta el a közös online sajtótájékoztatójukon: az EP bizottságain már átment egy csomag, amellyel az eddig tervezettnél sokkal több beleszólást kapnának az önkormányzatok abba, hogyan és mire költsék el a válságkezelő helyreállítási csomagot.Az elmúlt időszakban a kormány politikája legyengítette az önkormányzatokat, új lehetőségeket kell keresni, hogy a települések vezetései el tudják látni a feladataikat – mondta el Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke online sajtótájékoztatón. A szövetség reagált Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletére arról, hogy fel kell függeszteni az iparűzési adót egy évre.

A Mösz elnöke szerint az iparűzési adóból származó nagyjából 1000 milliárd forintnak a 80 százalékából működési célokat finanszíroztak, közvilágítást, bölcsődéket, helyi közlekedést, jövőre pedig akár 100 százalék is lehet az arány. Szerinte ehelyett a „dilettáns ötletszerűség” helyett Parraghnak első körben a kamarai tagdíj eltörlésével kellene segítenie a cégeket.

 

Karácsony Gergely szerint Budapest teljes közlekedése leállna, ha bevezetnék Parragh László ötletét.

 

Arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne fenyegessen az EU-költségvetés vétójával a jogállamisági egyezségre válaszul, mert az uniós kasszából érkező pénzekre szüksége van az országnak.

 

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodájának vezetője arról beszélt: egy többpárti képviselőcsoport tett le egy módosító csomagot az Európai Parlament elé, ezek nagy része 80-90 százalékos többséggel átment a bizottsági szavazásokon. Ha az EP plenáris szavazásán is igent mondanak ezekre, akkor a javaslatok nagyon erős kötelezettségeket teremtenek, hogy a válságkezelő helyreállítási csomag elkészítésébe, végrehajtásába és ellenőrzésébe bevonják az önkormányzatokat. A források egy részét az önkormányzatok által megfogalmazott célokra kell juttatni, és ugyan technikailag a kormányokon keresztül érkeznek majd a pénzek, egy részüket az önkormányzatok költhetik el.

Karácsony ehhez még azt tette hozzá, hogy szerettek volna helyi népszavazásokon szerezni támogatást arra, hogy az önkormányzatokat vonják be a helyreállítási csomag pénzeinek elköltésébe, és ugyan ha újra veszélyhelyzetet hirdet a kormány, akkor nem lehet népszavazást sem tartani, de „alternatív népszavazásokkal” mennének tovább. Ezeknek jogi következményük nincsen, de politikai nyomásgyakorlást remélnek tőle.

 


Vissza