2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Jó, de átgondolatlan az ingyenes gyermekétkeztetés – Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja

Hír

2015-04-12


Az ingyenes gyermekétkeztetés szándékát jónak, de a megvalósítást átgondolatlannak tartja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja a tervből. A kormány bejelentése alapján ősztől 320 ezer bölcsődés és óvodás gyermek jut ingyenesen meleg ételhez. Az állami támogatás a leggazdagabbaknak is jár, ha nagycsaládosok.Az ingyenes gyermekétkeztetés szándékát jónak, de a megvalósítást átgondolatlannak tartja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja a tervből. A kormány bejelentése alapján ősztől 320 ezer bölcsődés és óvodás gyermek jut ingyenesen meleg ételhez. Az állami támogatás a leggazdagabbaknak is jár, ha nagycsaládosok.

A mostani étkezés még pénzbe került a szülőknek, ősztől azonban a bölcsődések és óvodások kilencven százaléka ingyen juthat meleg ételhez. „A közétkeztetésben eddig is sokat áldoztak az önkormányzatok, és mindegyik önkormányzat zászlajára tűzte azt, hogy az adott településen nem lehet éhező gyerek. Akik rászorulók és szegények, befizettük a menzájukat, hogy a napi egyszeri élelmet, a tízórait és uzsonnát meg tudják kapni. Most a kormány ebből feladatot vállal át azzal, hogy gyakorlatilag ingyenessé teszi a bölcsődékben és óvodákban a közétkeztetést. Abban bízom, hogy ez pluszterhet nem fog jelenteni az önkormányzatoknak” – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke viszont attól tart, hogy végül a helyhatóságok terheit növeli az intézkedés. Kifogásolja azt is, hogy nem érvényesül a rászorultság elve. „Ki kellene dolgozni egy olyan típusú formáját ennek a támogatásnak, amely százalékos formában, rászorultsági alapon biztosítja az ingyenes vagy adott esetben részben ingyenes étkeztetést. Az önkormányzatok részéről támogatni is lehet egy ilyen elképzelést, de az, hogy egyik pillanatról a másikra a rászorultsági szintet több mint kétszeresére visszük fel, elképesztő költségbe kerül. Nincs átgondolva, és az önkormányzatok terheit fogja növelni” – fogalmazott Gémesi György.

Azoknak a családoknak jár az ingyenes étkezés, akiknél az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 90 ezer forintot. De van kivétel is, a nagycsaládosoknál például nincs jövedelmi határ. „A leggazdagabbak a jövőben is ugyanannyit fognak fizetni, mint most, feltéve hogy nem nagycsaládosok, nem fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, mert akkor rájuk is vonatkozik az ingyenesség” – nyilatkozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi és ifjúsági államtitkára.

320 ezer bölcsődés és óvodás gyermek étkezhet ingyen a tervek szerint ősztől. A kormány az erre a célra szánt 58 milliárd forintos keretet idén 3,5, jövőre pedig 10-11 milliárd forinttal emeli meg. 

A műsor itt tekinthető meg.

Forrás: HírTV - MNO

 

 


Vissza