2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Haladékot kérnek az önkormányzatok – Gémesi György a Kossuth Rádióban

Hír

2012-10-15


A svájci frank erősödése megviseli az önkormányzatokat is: a törlesztések emelkedése miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége levélben kéri Orbán Viktortól, hogy egy évvel később kezdhessék meg a 3 éve felvett hitelek tőketörlesztését. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be. A helyhatóságok 1200 milliárd forint után törlesztenek. Gémesi György MÖSZ-elnök szerint a megyék vannak a legkritikusabb helyzetben.A svájci frank erősödése megviseli az önkormányzatokat is: a törlesztések emelkedése miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége levélben kéri Orbán Viktortól, hogy egy évvel később kezdhessék meg a 3 éve felvett hitelek tőketörlesztését. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be. A helyhatóságok 1200 milliárd forint után törlesztenek. Gémesi György MÖSZ-elnök szerint a megyék vannak a legkritikusabb helyzetben.

Orbán Viktorhoz fordulnak az önkormányzatok a forint árfolyamgyengülése miatt megnövekedett terheik enyhítése érdekében – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Szerinte azt szeretnék elérni, hogy arról szülessen egyezség az önkormányzatoknak hitelező bankokkal, hogy az érintett helyhatóságok tőketörlesztését egy évre függesszék fel, majd a hátralévő 16-17 évre nyújtsák ki a fizetési periódust.

„Ha a következő egy évben csak a kamatokat kellene törleszteni az eladósodott önkormányzatoknak, és sikerülne elnyújtani a fizetési időszakot, akkor el lehetne kerülni, hogy sok települési vagy megyei önkormányzat rendkívüli intézkedéseket legyen kénytelen meghozni, és a működési költségeit csökkentse tovább a hiteltörlesztés érdekében” – mondta Gémesi György.

Informális tárgyalásokat már folytattak a bankokkal, amik „nyitottak voltak a megoldásra”, de a megállapodás megkötését a kormányzat szintjén kellene koordinálni, ezért fordultak a miniszterelnökhöz. Az 1200 milliárdos önkormányzati hitelállomány mintegy fele, 600 milliárd kötvénykibocsátásból ered, még jellemzően 2007-2008-ból, 3 év türelmi idővel – vagyis a tőketörlesztési kötelezettség éppen most jelentkezik.

„A legtöbb helyen azért kényszerültek erre a lépésre, mert a folyamatos kormányzati forráskivonás miatt egyszerűen nem volt pénz arra, hogy az uniós pályázatok önrészét előteremtsék” – mondta Gémesi György, hozzátéve, hogy az összeg 90 százaléka nagyjából 300 önkormányzat, jellemzően budapesti kerületek, megyék, és nagyobb települések között oszlik meg. Közülük is a legkritikusabb helyzetben a megyei önkormányzatok vannak, mert itt a legkevesebb a saját bevétel.

Gödöllőt kétfajta svájcifrank-alapú kötvény után terheli törlesztési kötelezettség, ebből az egyik esetében csak 2025-ben lesz esedékes a tőketörlesztés, a másik évi 250-300 milliós terhet jelent, de erre megvan a fedezet a város költségvetésében.

A műsor itt hallgatható meg:

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?d=005857e6_4673708.mp3 


Vissza