2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Gémesi György jónak tartaná a vétójog bevezetését

Hír

2014-10-29


Támogatja a polgármesteri vétójog bevezetését a közgyűlés döntéseivel szemben Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A privilégiumot Tarlós István főpolgármester kérte a miniszterelnöktől, de minden településvezetőre kiterjesztenék. Gémesi György szerint erre azért van szükség, mert a polgármester a legelfogadottabb tagja a testületnek, és a lakosság az ő arcához köti a fejlesztési programokat.Támogatja a polgármesteri vétójog bevezetését a közgyűlés döntéseivel szemben Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A privilégiumot Tarlós István főpolgármester kérte a miniszterelnöktől, de minden településvezetőre kiterjesztenék. Gémesi György szerint erre azért van szükség, mert a polgármester a legelfogadottabb tagja a testületnek, és a lakosság az ő arcához köti a fejlesztési programokat.

Tarlós István főpolgármester egy múlt heti tévéműsorban beszélt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megígérte neki a vétójogot. Gémesi György a Rádió Orient műsorában elmondta, támogatják a felvetést, hiszen a Magyar Önkormányzatok Szövetsége már több mint tíz éve szorgalmazza a vétójog bevezetését. A MÖSZ elnöke úgy véli, a lakosság számára is visszatetsző, ha az általa megválasztott polgármester kényszerül elfogadni bizonyos döntéseket, amit az önkormányzati képviselők összeállt érdekcsoportja erőltet.

A polgármester eddig is élhetett ezzel az eszközzel, ekkor a javaslatot két héten belül újratárgyalták és a testület felének beleegyezése kellett a jóváhagyáshoz. „Ezzel csak időt lehet húzni, eredményt nem lehet elérni” – közölte a városvezető. Hozzátette, a főpolgármester által javasolt vétójog egy erősebb eszköz lenne, hiszen a visszautasított döntést csak kétharmados többséggel fogadnák el. Ugyanakkor ez a jog nem lehet Tarlós Istvánra szabva, minden polgármesterre ki kell terjeszteni – szögezte le Gémesi György.

A településvezetők az ésszerűtlen, politikai alapú döntéseket tudnák így megakadályozni. Olyan kérdések esetében merülhet fel a lehetőség, mint a költségvetés, illetve hogy múzeum vagy pláza épüljön a város közepére – hozott példát Gödöllő első embere. Fontosnak nevezte, hogy a polgármester akarata érvényesülni tudjon, hiszen őt választják meg a legtöbben és az ő arcához kötődik a program, amit megvalósít a város. 

Gémesi György szerint ugyanakkor jól tudnak működni azok a települések is, ahol a testületben a pártkötődés tekintetében kisebbségben van a polgármester, mint például Szeged vagy Tatabánya esetében. „A képviselő arra tette le az esküt, hogy a település, és nem a pártja érdekében fog teljesíteni” – hangsúlyozta. Az országgyűlési képviselőknek sem érdeke, hogy a hozzá tartozó városok ne fejlődjenek, ha újra meg akarja magát választatni. A közvélekedéssel ellentétben pedig az uniós pénzeket sem lehet kizárólag pártpolitikai alapon osztogatni, különben az EU szankciókat alkalmaz – emelte ki.

A Rádió Orient Gémesi Györgyöt arról a törvényjavaslatról is kérdezte, amelynek értelmében a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be a települések. A polgármester szerint ennek nincs itt az ideje, a lakosság nem bírna el több terhet. Emellett az önkormányzatokat tüntetné fel rossz színben, hogy nekik kell adót beszedniük, miközben az állam rezsicsökkentést hirdet.

A jövő évi költségvetésről a MÖSZ elnöke elmondta: még nincsenek pontos információik, de az már látszik, hogy újabb feladatok kerülnek az önkormányzatokhoz. Egy tervezet szerint például a betegek után járó kártyapénzből a család- és körzeti orvosoknak csak működési- és bérköltségeiket kell majd finanszírozniuk. Ebből az következik, hogy az önkormányzatoknak kell biztosítani az épületet és a rezsiköltséget – magyarázta Gémesi György.

A teljes interjút IDE kattintva hallgathatja meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség


Vissza