2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Gémesi György inkább a bankrendszernél maradna

Hír

2015-04-04


Hatalmas költségekkel járó, komoly informatikai rendszert kellene kiépíteni ahhoz, hogy a Magyar Államkincstár kezelje az önkormányzatok számláit, amire egyáltalán nincsenek felkészülve – szögezte le Gémesi György a kormányzati tervekre reagálva a Rádió Orientnek adott interjújában. A MÖSZ elnöke inkább az eddig is jól működő bankrendszerek leszabályozásában, megfelelő kontroll beépítésében látja a megoldást.Hatalmas költségekkel járó, komoly informatikai rendszert kellene kiépíteni ahhoz, hogy a Magyar Államkincstár kezelje az önkormányzatok számláit, amire egyáltalán nincsenek felkészülve – szögezte le Gémesi György a kormányzati tervekre reagálva a Rádió Orientnek adott interjújában. A MÖSZ elnöke inkább az eddig is jól működő bankrendszerek leszabályozásában, megfelelő kontroll beépítésében látja a megoldást.

„Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés”

Idén is szervez konzultációsorozatot a polgármesterek számára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), ezúttal „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” címen. Ennek keretében nemcsak a Vidékfejlesztési Hivatal és a Belügyminisztérium szakemberei tartanak előadásokat az aktuális helyzet bemutatása céljából, hanem a helyi polgármesterek is, akik ismertetik a települések törekvéseit, lehetőségeit.

Mint azt Gémesi György elmondta, minden településnek van valamilyen specialitása. „Tiszaújvároson például hologramos matricák felragasztásának köszönhetően felszámolták a biciklilopásokat. Kistokajban az alternatív megújuló energiaforrásként működő meleg vízzel való lehetőségeket mutatták be, míg Nyírbátorban a menekültügy, Szentpéterszegen a kistelepülési polgármesterek fizetése volt a fő téma.”

Morális felemelkedés nélkül nincs gazdasági fejlődés

Ez utóbbival kapcsolatban Gémesi György kifejtette, bízik benne, hogy helyreállítják az érintett településvezetők bérét, ami közvetetten a demokrácia működésének alapvető feltétele. Kifejtette: a központi és a helyi hatalom közötti feladat-forrásmegosztás egy lényeges pontja a demokratikus berendezkedésnek.

„Nem bölcs dolog az önkormányzatokat ellenfélnek tekinteni, hiszen segítik a kormányzat elképzeléseinek megvalósulását. Ha ugyanis elmegyünk abba az irányba, hogy végrehajtó hatalomként leszünk jelen a közéletben, az csökkenti az ország működésének hatékonyságát és morális felemelkedését, aminek alapja egy jól működő oktatás, egészségügy, kulturális élet, stb. Márpedig morális felemelkedés nélkül nincs gazdasági fejlődés, mint ahogy erős önkormányzatok nélkül sincs jó vidékfejlesztés.” Hozzátette, morális szempontból rosszabb helyzetben vagyunk, mint 1990-ben.

Versenyhátrányban a tisztességes gazdák a közmunka miatt

A kistelepülések munkaerő-piaci lehetőségeiről a MÖSZ elnöke elmondta, bár a szociális feszültségeket csökkenti a közmunkaprogram, mindenre nem lehet megoldás, hiszen féléves szerződésekről lévén szó, bizonytalanná teszi a munkavállalást, nem garantál kiszámítható egzisztenciát.


További probléma, hogy a közmunkások közül meglehetősen kevesen kerülnek vissza a munka világába. „Ehhez egyrészt azok körében, akiknek családjában generációk óta nem megszokott a rendszeres munkavégzés, ki kell alakulnia egy munkakultúrának. Másrészt pedig az is szükséges, hogy a versenyszférában legyenek munkahelyek” – szögezte le Gödöllő polgármestere. Ráadásul a közmunkában megtermelt zöldségek piaci árusítása versenyhátrányba hozza azokat a magántermelőket, akiknek a járulékokat is be kell fizetnie.

Az Államkincstár kezelné az önkormányzatok számláját?

Kormányzati tervek szerint a Magyar Államkincstár átvenné a bankoktól az önkormányzatok számlavezetését annak érdekében, hogy a települések a jövőben ne vigyék brókercégekhez a polgárok pénzét. „Az államkincstár nincs arra felkészülve, hogy az önkormányzatok számláit irányítsa, ehhez ugyanis komolya informatikai rendszert kellene kiépíteni, aminek elképesztő költsége van” – reagált Gémesi György a napokban világot látott kormányzati elképzelésre.

A polgármester közölte, a mintegy 50 irodával rendelkező MÁK nem lesz képes teljesíteni a 3200 település készpénzfizetési igényét sem. Kiemelte: az önkormányzatok többségében tisztességesen gazdálkodtak, nem ők tehetők felelőssé a brókerbotrány kapcsán kialakult helyzetért. Véleménye szerint egy jól működő bankrendszert nem szétverni kell, hanem kontrollokat kell beépíteni, hogy ne lehessen csalásokat végrehajtani. 

A teljes beszélgetést IDE kattintva hallgathatja meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség


Vissza