2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Gémesi György és Pásztor Béla a járásokról az Orient Rádióban

Hír

2012-10-09


A járási rendszer kialakulásával kapcsolatban több kérdés is felmerül, nevezetesen, hogy valóban költséghatékonyabb lesz-e, az állampolgárokat jobban szolgálja-e, s hogy mi a probléma a mostani feladatellátással – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Rádió Orient, a közigazgatási rádiójában. Vendége, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere szerint „a települések felnőttek feladataik ellátásához, önállóan tudnak dönteni.”A járási rendszer kialakulásával kapcsolatban több kérdés is felmerül, nevezetesen, hogy valóban költséghatékonyabb lesz-e, az állampolgárokat jobban szolgálja-e, s hogy mi a probléma a mostani feladatellátással – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Rádió Orient, a közigazgatási rádiójában. Vendége, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere szerint „a települések felnőttek feladataik ellátásához, önállóan tudnak dönteni.”

önállóan tudnak dönteni.”

Pásztor Béla, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a járásokról, elmondta, azok működése nem volt a leghatékonyabb. „A hivatali rész annyiban segítette a járást, hogy ellenőrzéseket tartott, igazgatási és pénzügyi, építésügyi területen. Ezek segítő jellegűek voltak. Amikor a településeket közös tanácsba vontak össze, azok igazgatásilag lehet, hogy jók voltak, de településfejlesztési szempontból már kevésbé” - ismertette Veresegyház polgármestere. A települések akkoriban is igényelték már az önállóságot, ezért Pásztor Béla jobbnak tartaná, ha megmaradna az önkormányzati rendszer függetlensége, amely már jól kiépült és remekül működik. „Egyelőre nem tudom, hogy mi a célja az átszervezésnek” - tette hozzá.

Gémesi György szerint a fő probléma az, hogy nem tudni, mire szerveződnek a járások, hogy mik azok a feladatok, amiket át kell adniuk az önkormányzatoknak. Hozzátette: a feladatellátáshoz szakemberek, helyiség, stb. is kell. „Saját önkormányzati forrásból, költséghatékonyan létrehoztuk az okmányirodákat, hogy azok komfortosak legyenek, s jól szolgálják a lakosság igényeit. Kinevelődtek azok az ügyintézők, akik versenyképes szolgáltatást tudnak nyújtani” - emlékeztetett a polgármester. Hozzátette: a Magyar Önkormányzatok Szövetségének az a véleménye, hogy hiányzik az a hatástanulmány, ami igazolja, hogy a járási rendszer kialakítása valóban azt az eredeti célt szolgálja, hogy az állampolgárok minél komfortosabban intézhessék ügyeiket, s kényelmesebben érhessék el a helyszínt. Gémesi György elmondta: „azt érzem és most már egyre világosabb, hogy a kétpólusú demokrácia (központi, helyi- térségi) szép lassan egypólusúvá válik.”

Arról, hogy mi a jobb, ha több település tartozik egy járáshoz, vagy ha kevesebb, Pásztor Béla elmondta, hogy gazdasági szempontból ezt nem lehet lemérni. „Anyagi javakat a járás nem koncentrál, korábban sem koncentrált, ebben a tekintetben a méretet nem tartom fontosnak. A társadalmi élet, ami nagyon fontos, abban a szerkezeti formában ahol százezer ember van, kevésbé alakul ki, mint ahol 30-40 ezer ember van együtt. Amikor megszűntek a járások, azt mondták így olcsóbb a közigazgatás, mert a közvetlenebb kapcsolat gyorsabb munkát eredményez. A települések felnőttek feladataik ellátásához, önállóan tudnak dönteni” - mondta Veresegyház polgármestere.

Pásztor Béla elmondta, a járások megszűnése után kialakult az önkormányzati rendszer, amely létszám szempontjából nagyon hatékonyan működik a településeken. Hozzátette: „félek az igazgatásnak a most tervezett centralizálásától, amely lefékezi az önkormányzat hatékonyságát. Tudom, hogy a kormány szándéka az is lehet, hogy kordában tartsa az önkormányzatokat, de ezt nem ilyen módon kellene elérni. A települések élő szervezetek, s nem megfelelő működésüket megsínyli az ország is.”

Gémesi György elmondta, a járások kidolgozásának előkészítésére nem állt elegendő idő. „Én egy tanulmányt készítettem volna, utána meghívtam volna a gyakorlott polgármestereket egyeztetésre, ami legalább egy fél-egy év, mi viszont csak napokat kaptunk. Azt hiszem, hogy így nem lehet komoly, felelős, hosszú távú döntéseket hozni.”

Pásztor Béla egyetértett gödöllői kollégájával, mint elmondta: „Azt a konzultációt hiányoljuk, amelyik közvetlen lett volna az önkormányzatokkal és ahol bemutatják az új rendszer működését. Ilyennel nem találkozhattunk.” Az önkormányzatok jogosítványokhoz jutottak a járások megszűnésekor, ami jó volt, hiszen minden igazgatással kapcsolatos adminisztráció sokkal gyorsabb volt, mint a járási rendszer idején – emlékeztette a hallgatókat Pásztor Béla. „Ezért a járások helyett a kistérségek megtartását tartottam volna jobbnak.” - tette hozzá.

Gémesi György a műsor zárásaként elmondta: az önkormányzatok a településen élő lakókért vannak, s ma is tízmillió embernek szolgáltatnak. „A közszolgáltatások 70 százalékát mi látjuk el, a probléma nem az volt, hogy nem tudja az önkormányzat feladatait ellátni, hanem az, hogy kiment mögüle a finanszírozás. Ha elviszik tőlünk a feladatokat, lecsökken az állampolgár saját sorsába való beleszólási lehetősége, mert ezt a települési önkormányzatok biztosítják. Mi költséghatékonyan megszerveztük az okmányirodákat, s nem hallottam arra vonatkozó kritikát, hogy azok rosszul működnének.”

A polgármesterek tapasztalata és meggyőződése, hogy a feladatokat a kisebb egységek, a települések jobban, hatékonyabban tudják ellátni.

A teljes műsor meghallgatható az alábbiakban: http://www.orientpress.hu/94563/RSS 


Vissza