2021. december 5. Vilma napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Fenntarthatóság a településüzemeltetésben – Vidékfejlesztési konferencia Gödöllőn

Esemény

2015-05-05


A klímaváltozás folyamatának a megállítására, visszafordítására az önkormányzatoknak nem áll eszköz a rendelkezésükre, de megfelelő alkalmazkodással a hatások elviselhetővé válnak. Településüzemeltetési eszközökkel ugyanis jelentősen befolyásolható a klímaváltozás helyi hatása. Hogy hogyan történhet mindez a gyakorlatban, arra kapható válasz a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2015. május 27-én, Gödöllőn rendezendő „Fenntarthatóság a településüzemeltetésben” című konferenciáján.A klímaváltozás folyamatának a megállítására, visszafordítására az önkormányzatoknak nem áll eszköz a rendelkezésükre, de megfelelő alkalmazkodással a hatások elviselhetővé válnak. Településüzemeltetési eszközökkel ugyanis jelentősen befolyásolható a klímaváltozás helyi hatása. Hogy hogyan történhet mindez a gyakorlatban, arra kapható válasz a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2015. május 27-én, Gödöllőn rendezendő „Fenntarthatóság a településüzemeltetésben” című konferenciáján.

A konferencia célja: felhívni a figyelmet a klímaváltozás következményeire, az önkormányzatok lehetőségeire és feladataira a klímaváltozás elleni küzdelemben. A klímaváltozás folyamatának a megállítására, visszafordítására az önkormányzatoknak nem áll eszköz a rendelkezésükre, de megfelelő alkalmazkodással a hatások elviselhetővé válnak. Településüzemeltetési eszközökkel jelentősen befolyásolható a klímaváltozás helyi hatása, ezek közül ki kell emelni a zöld területek jelentőségét.

A zöld növényzet nemcsak csökkenti az üvegház hatású gázok keletkezését, de jelentősen csökkenti a hőhullámok hatását, leköti a porszennyeződést, javítja a környezet vízháztartását, a képződő biomassza csökkenti a fosszilis energiahordozók iránti igényt, a képződő oxigén javítja a levegő minőségét, élővilág számára biztosítja az életfeltételeket, és nem utolsó sorban egészséges környezetet biztosít az ott élő emberek számára. A zöld terület fenntartása, karbantartása, területének növelése a településen élő polgárok számára kulcsfontosságú, a fenntartható településüzemeltetés egyik fontos eleme.

A Konferencia programja

9:30     Regisztráció


10:00
  Köszöntő (Dr. Gémesi György, MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere)


10:15
  A közös agrárpolitika első éve, az agrártámogatások új rendszere (Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke)


10:35
   A közfoglalkoztatás lehetőségei a településüzemeltetésben (Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkári Kabinetjének főtanácsadója)


11:00  
Kávészünet – Gépbemutató: a STIHL Kft. gépei a település üzemeltetésben


11:50  
A fenntarthatóság a gyakorlatban, a zöldterületek szerepe a klímaváltozás elleni küzdelemben (Kovács Lajos, Budapest XII. kerületének alpolgármestere, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke)


12:10  
A település üzemeltetés kiemelt területe a zöldterület, fenntartása, karbantartása (Makádi Orsolya, az S-TÉR Kft. kereskedelmi igazgatója)


12:30  
A „Fák nemzetünk jövő generációjáért” kezdeményezés bemutatása (Dr. Agócs Ilona  Alapvető Jogok Biztosának Hivatala)


13:00
   Ebéd (Erzsébet Királyné Étterem)

 

A konferencia időpontja: 2015. május 27.

A konferencia helyszíne: Gödöllő, Művészetek Háza (Szabadság út 6.)

Letölthető tartalmak:
- Jelentkezési lap - Gödöllő 
- Parkolókártya

 


Vissza