2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Európai Kulturális Útvonalak – Nemzetközi konferencia Sárospatakon

Hír

2014-09-22


Az Európa Tanács (ET) Kulturális Útvonalai témakörben rendeztek nemzetközi konferenciát Sárospatakon, amelyen a MÖSZ is részt vett. A hazai és külföldi szakemberekkel, érdeklődő résztvevőkkel tartott kétnapos eseményen ösztönző és impulzív előadások és munkacsoportok keretében nyílt lehetőség tapasztalatokat cserélni és jó példákat megismerni, előremutató javaslatokat megfogalmazni.Az Európa Tanács (ET) Kulturális Útvonalai témakörben rendeztek nemzetközi konferenciát Sárospatakon, amelyen a MÖSZ is részt vett. A hazai és külföldi szakemberekkel, érdeklődő résztvevőkkel tartott kétnapos eseményen ösztönző és impulzív előadások és munkacsoportok keretében nyílt lehetőség tapasztalatokat cserélni és jó példákat megismerni, előremutató javaslatokat megfogalmazni.

 

Az Európai Kulturális Utak programját 1987-ben indította el az Európa Tanács a Santiago de Compostela Nyilatkozattal és az ún. „Kibővített Részleges Megállapodás a Kulturális Útvonalakról” (EPA) szóló határozat szabályozza a minősítés odaítélést. Magyarország 2013-ban csatlakozott a programhoz.

 

A konferencián Penelope Denu, a Kulturális Útvonalak Európai Intézetének igazgatója bemutatta az útvonalak kialakulását és működését. Jó példák által megismerhettük az Iter Vitis – Szőlő és Bor Útját; a Duna régió turisztikai együttműködést; a Sissi utat a Gödöllői Királyi Kastély együttműködésével; az Erzsébet utat, valamint a Makovecz útvonal tervét.

 

A helyi értékek felkutatása, a szellemi örökségek bemutatása a közösségek felemelkedéséhez járul hozzá; fontos tematizálni és a láthatóság, hogy láthatóvá tegyük kulturális értékeinket, meglássuk és megértsük azokat. A tematikus együttműködés, az integrált megközelítés, a helyi érdekelt felek (stakeholderek) és a turizmusszolgáltató ágazatainak, valamint a látvány és szolgáltatás összekapcsolása a hosszú távú, fenntartható kulturális útvonalak működése tekintetében előremutatóan fontos elem.

 

Munkacsoportokban interaktív párbeszéddel kerestük a válaszokat arra, hogy mitől kulturális egy út; milyen előnyei vannak a csatlakozásnak és milyen a jó együttműködés. Helyi és nemzetközi együttműködésnél a partnerek kiválasztása, a célcsoportok beazonosítása, a nyitottság, a motiváció, a hasonló feltételek és adottságok, az egymást kiegészítő tudás és képesség, a hasonló motiváltság és eredményesség, az önkormányzati és a helyi turisztikai szervezetekkel való együttműködés egyaránt meghatározó tényező. Fontos szempont az is, hogy biztosítva legyen a nyitottság a látogatáskor (reggeltől késő délutánig); a megközelíthetőség többféle közlekedési eszközzel és gyalog is jól láthatóan táblázva irányvonalakkal, logóval, pihenőhelyekkel is jelölve a kulturális útvonalhoz tartozó célpontokat és az útvonalat.

 

A kulturális útvonalak elősegítik az épített kulturális örökség megőrzését és funkcióinak újragondolását, és hogy közös értékként, összekötő kapocsként, egyúttal gazdasági erőforrásként tekintsünk a kultúránkra. Az útvonalak a határon átívelő együttműködést, innovatív hálózat létrejöttét segíti Európában olyan helyek és útvonalak mentén, amelyek közös kultúránk és örökségünk sokszínűségét és gazdagságát mutatják be és kapcsolják össze fenntarthatóan és hosszú-távon a fejlődésben rejlő lehetőségek kihasználásával a kultúrák és a turizmus találkozási pontjai mentén. Magyarország az alábbi útvonalaknak tagja: a Termálfürdők útja, a Zsidó örökség útja, Szent Márton útja, a Szőlő útja, valamint az Art Nouveau útja, Szent Erzsébet életének színhelyeit bemutató kulturális útvonal (magyarországi, szlovákiai, ausztriai és németországi helyszínekből tevődne össze), de a tervek szerint további útvonalakhoz is csatlakozna (például a római örökséget megidéző út).

moszlap.hu
 

Letölthető dokumentumok:

A konferencia programja

Az ET kulturális útvonalak minősítés odaítélésének szabályairól

Santiago Nyilatkozat (1987) - EN

 


Vissza