2024. március 2. Lujza napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Emlékkonferenciával ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a MÖSZ

Hír

2015-11-18


Nagyszabású jubileumi konferenci- ával ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Magyar Önkormányza- tok Szövetsége (MÖSZ) 2015. november 18-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Konrad-Adenauer-Stiftung támogató együttműködésével szervezett rendezvényen számos előadás és panelbeszélgetés hangzott el az önkormányzatiság múltjáról és jelenéről, majd Gémesi György MÖSZ-elnök emlékérmekkel és díszoklevelekkel köszönte meg a huszonöt éve polgármesteri tisztséget betöltő településvezetők munkáját, illetve adta át az idei Polgármesteri Ezüstlánc- és Polgármesteri Pecsétgyűrű-díjakat. Nagyszabású jubileumi konferenciával ünnepelte megalaku- lásának 25. évfordulóját a Magyar Önkormányzatok Szövet- sége (MÖSZ) 2015. november 18-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Konrad-Adenauer-Stiftung támogató együttműködésével szervezett rendezvényen számos előadás és panelbe- szélgetés hangzott el az önkormányzatiság múltjáról és jelenéről, majd Gémesi György MÖSZ-elnök emlékérmekkel és díszoklevelekkel köszönte meg a huszonöt éve polgármesteri tisztséget betöltő településvezetők munkáját, illetve adta át az idei Polgármesteri Ezüstlánc- és Polgármesteri Pecsétgyűrű-díjakat.
Gémesi György véleménye szerint egy önkormányzati kamara létrehozásával jelentősen nőne 
az érdekvédelem hatékonysága

„A MÖSZ nem politikai szervezet, hanem érdekvédelmi szövetség, amely az elmúlt 25 évben mindig az önkormányzatok, az önkormányzatiság érdekeit képviselte és képviseli ma is. Állásfoglalásainkat mindig az önkormányzatok érdekei alapján alakítjuk ki, amelynek lényege a helyi hatáskörök önálló gyakorlásához és a településen élők komfortos életfeltételeinek kialakításához és fenntartásához szükséges feltételek biztosítása” – mondta el nyitó előadásában Gémesi György MÖSZ elnök, miután köszöntötte az ünnepi konferencia vendégeit, köztük a településüket negyed százada vezető polgármestereket, a társszövetségek vezetőit, valamint a rendszerváltozás óta eltelt időszak belügyminisztereit, akik közül Dr. Kónya Imre, Kuncze Gábor, Dr. Gyenesei István és Varga Zoltán elfogadták a szövetség meghívását és jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt. Az önkormányzati érdekvédelem jelenéről szólva Gémesi György elmondta, a hatékonyságot nagyban erősítené egy önkormányzati kamara létrehozása, illetve, ha biztosítanák a felterjesztési jogot az önkormányzati szövetségek számára. Végül, a települési érdekek erőteljesebb érvényesítése céljából kezdeményezte a Magyar Polgármesterek Szövetsége létrehozását, amelyhez várja a magyarországi és a határon túli magyar polgármesterek, alpolgármesterek csatlakozását.

Az elnöki beszédet követő filmvetítésen az egybegyűltek megismerkedhettek a MÖSZ 25 éves tevékenységével, majd Farkasné dr. Gasparics Emesétől, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárától megtudhatták, hogyan is festett a magyar önkormányzatok negyed százada kormányzati szemszögből. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a magyar- magyar kapcsolatok alakulását bemutató előadásában elmondta: az elmúlt negyedszázad során nagyon sok anyaországi és erdélyi magyar település kötött testvérvárosi kapcsolatot, most a legfontosabb feladat még több tartalommal megtölteni ezeket. Külön kiemelte a MÖSZ-szel kötött együttműködési megállapodást, amely mindkét fél részéről gyümölcsözőnek bizonyult. Renkó Zsuzsanna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője az önkormányzatok ellenőrzése során szerzett tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal. Mint kifejtette, az adósságkonszolidáció után is szükség van a számvevőszéki vizsgálatokra a települések pénzügyi egyensúlyának, költséghatékony gazdálkodásának, stabilitásának fenntartásához, majd felhívta a polgármesterek figyelmét az ÁSZ honlapján megtalálható öntesztre, amelynek segítségével az önkormányzatok maguk ellenőrizhetik gazdálkodásukat.

Az előadások után panelbeszélgetés hangzott el a Magyar Országgyűlés négy pártjának önkormányzati kérdésekkel foglalkozó képviselőivel: Hegedűs Lórántné (Jobbik), Gertsmár Ferenc (LMP), Molnár Gyula (MSZP) és Boldog István (Fidesz) az 2012-es Mötv. Rendelkezéseivel, a megyék szerepének kiüresedésével, a feladatfinanszírozással, az önkormányzati érdekegyeztetéssel, illetve a többszintű kormányzással kapcsolatos véleményeiket ütköztették Gémesi György moderátori közreműködése mellett. Bár a megszólalók többször vitába szálltak egymással, abban szinte mindenki egyetértett, hogy a települések pénzügyi problémái nem oldódtak meg az adósságkonszolidációval; hogy hibás döntés volt a közoktatás államosítása; hogy a feladatfinanszírozás jelentős korrekcióra szorul; hogy emelni kell a kistelepülési polgármesterek fizetését, illetve hogy a helyben keletkezett bevételeket helyben is kellene felhasználni.

A konferencia végén Gémesi György emlékérmek és díszoklevelek átadásával köszönte meg azoknak a településvezetőknek a munkáját, akik az első önkormányzati választások óta vezetik településüket, külön kiemelve Pásztor Bélát, Veresegyház első emberét, aki az ország legrégebbi polgármestereként, 50 éve áll a Pest megyei város élén. Ezután a MÖSZ elnöke átadta a Szövetség kitüntetéseit is: Eszes Béla, Jánoshida polgármestere Polgármesteri Ezüstlánc díjat, míg Dicső László, Alsómocsolád, Kárpáti Jenő, Magyarszék és Tabányi Pál, Maglód első embere Polgármesteri Pecsétgyűrű díjakat vehette át példaértékű polgármesteri tevékenységéért.

möszlap.hu

Letölthető tartalmak:

- Az ünnepi rendezvény megtekinthető és letölthető képei
- A rendezvény videó összefoglalója 1. rész: Előadások
- A rendezvény videó összefoglalója 2. rész: Díjátadás
- Kisfilm a MÖSZ történetéről
- Eszes Béla, Jánoshida polgármestere - videó
- Dicső László, Alsómocsolád polgármestere - videó
- Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere - videó
- Tabányi Pál, Maglód polgármestere - videó

  

 
  

 


Vissza