2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Először adták át a Gyermekbarát település díjakat

Hír

2015-10-12


Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nyerte el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága által idén áprilisban első alkalommal meghirdetett Gyermekbarát település díjat. A 27 pályázó közül kiválasztott nyertes települések polgármesterei az „UNICEF Gyerekbarát Település” díszoklevél mellett két-kétmillió forintot is átvehettek.Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nyerte el az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága által idén áprilisban első alkalommal meghirdetett Gyermekbarát település díjat. A 27 pályázó közül kiválasztott nyertes települések polgármesterei az „UNICEF Gyerekbarát Település” díszoklevél mellett két-kétmillió forintot is átvehettek.Az „UNICEF Gyerekbarát Település” program keretét az 1989. november 20-án elfogadott ENSZ Gyermekjogi egyezményében foglaltak adják. A Gyermekjogi egyezmény helyi szinten való alkalmazása – többek között – a településen élő gyermekek bevonását jelenti az őket érintő helyi döntésekbe, de feltétel a településszintű gyermekjogi stratégia kidolgozása, a gyermekek jogainak széleskörű megismertetése, a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó helyi civil szervezetek támogatása, valamint a megfelelő pénzügyi források biztosítása a gyermekekkel kapcsolatos ellátásokhoz, szolgáltatásokhoz.

Az eredetileg „Gyerekbarát Városok” néven megszületett programot 1996-ban indították Európában, s azóta a világ számos országában – például a szomszédos Horvátországban és Szlovéniában – működik nagy sikerrel a helyi önkormányzatok és az UNICEF Nemzeti Bizottságokon keresztül. Hazánkban idén áprilisban hirdette meg először az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa, amely az elismerő cím adományozásával a gyermekek védelme és jogainak érvényesítése terén elért eredményeket szeretné elismerni, valamint támogatni a megvalósítandó programokat.

A pályázatra a július 15-i határidőig 27 pályamunka érkezett, amelyek közül a független szakértők – Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Dr. Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségekért felelős biztos helyettes, Dr. Radácsi László vállalati felelősségvállalási szakértő, Odor Andrea országos vezető védőnő, Dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatója, Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke és Michl József, a „Gyermekbarát Város” Tata polgármestere – alkotta Értékelő Bizottság Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer önkormányzatáét választotta nyertesnek.

Cigánd egyebek mellett azzal érdemelte ki az elismerést, hogy az egyik leghátrányosabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településként jól felszerelt, felújított bölcsődét és óvodát működtet, a pedagógiai szakszolgálat korai fejlesztéssel is foglalkozik, továbbá az önkormányzat különféle eszközökkel ösztönzi a fiatalokat a szakképesítés megszerzésére.

Hódmezővásárhelyen évek óta folyik a munka az iskolai szegregáció felszámolásáért, iskolabusz működtetésével, ingyen tankönyvek biztosításával segítenek egyenlő feltételeket teremteni minden tanuló számára. Folyamatosan monitorozzák az antiszegregációs program eredményeit, amely más települések számára is követendő példaként szolgálhat

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának rendszerszerű, folyamatos gyermekbarát működéséért, kiváló partnerségi együttműködések megvalósításáért, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáért, a gyermekvédelemmel foglalkozó helyi civil szervezetek támogatásáért, valamint a kerületi ifjúsági önkormányzat tagjainak a képviselő-testület munkájába való bevonásáért ítélték oda a díjat.

A nyertes önkormányzatok képviselői díszoklevelet vehettek át Danks Emesétől, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatójától és Schanda Tamástól, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárától, továbbá kizárólagos jogosultságot szereztek az „UNICEF Gyerekbarát Település” logójának használatára és két-kétmillió forint jutalomban részesültek gyermekbarát programjuk megvalósítására.

möszlap.hu


Vissza