2024. március 2. Lujza napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Együtműködési megállapodás az önkormányzati szövetségek között

Hír

2015-11-23


A nyolc országos önkormányzati szövetségből a jelenlévő hét szövetség vezetője írt alá megállapodást 2015. november 17-én a szövetségek összehangolt együttműködése, az önkormányzati szféra érdekeinek egyértelműbb, egységesebb, hatékonyabb és hatásosabb képviselete érdekében. A szövetségek konszenzusos döntése alapján az ÖNET társelnökévé választották a 2016-os évre Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét, a 2017-es évre Lipők Sándort, a KÖOÉSZ elnökét.A nyolc országos önkormányzati szövetségből a jelenlévő hét szövetség vezetője írt alá megállapodást 2015. november 17-én a szövetségek összehangolt együttműködése, az önkormányzati szféra érdekeinek egyértelműbb, egységesebb, hatékonyabb és hatásosabb képviselete érdekében. A szövetségek konszenzusos döntése alapján az ÖNET társelnökévé választották a 2016-os évre Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét, a 2017-es évre Lipők Sándort, a KÖOÉSZ elnökét.

A kormány és az országos önkormányzati érdekszövetségek közötti stratégiai együttműködésről szóló megállapodást a 25 éves magyar önkormányzati rendszerre megemlékező napon, szeptember 30-án írták alá a felek. Ezzel szoros összefüggésben jött létre a november 17-i együttműködési megállapodás az országos önkormányzati szövetségek között, amely arra törekszik, hogy az önkormányzati szféra érdekeinek képviselete a jelenleginél egyértelműbb, egységesebb, hatékonyabb és hatásosabb legyen.

A megállapodás célja, hogy az aláíró önkormányzati érdekszövetségek között rendszeres legyen a munkamegosztás, egyeztetés, továbbá a kormányzattal való megújuló partneri együttműködés során megfelelő eredményt érjenek el a szövetségek. A megállapodás aláírására november 17-én került sor a TÖOSZ budapesti székhelyén. A megállapodás aláírói:

- Csomor László, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) alelnöke 
- Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke
- Kakas Béla, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) képviseletében
- Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ) elnöke
- Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke
- Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke
- Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) képviselője később írja alá a megállapodást, mivel az aláírással egy időben tartotta meg Budapest Nap ünnepét a főváros és kerületei.

Az ÖNET-re vonatkozó 1742/2015 (X. 13.) számú kormányhatározat szerint az ÖNET társelnökét rotációs elv alapján az országos önkormányzati szövetségek konszenzusos döntése alapján biztosítják. Ennek megfelelően november 17-én, egyhangú döntéssel az ÖNET társelnökévé választották a 2016-os évre Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét, a 2017-es évre Lipők Sándort, a KÖOÉSZ elnökét.

Forrás: ÖnkorNet - TÖOSZ


Vissza