2024. május 3. Tímea, Irma napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Egy sikeres mikrotérségi együttműködéstől az ASP rendszer bevezetéséig

Hír

2016-05-26


A Baranya megyei Magyarszéken, a Csongrád megyei Csákánydoroszlón és a Békés megyei Újkígyóson folytatódott a Magyar Önkormány- zatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konferencia-sorozata. A rendezvényeken a magyar településeket érintő aktuális problémákról, az ASP rendszer bevezetéséről, a térségi együttműködésekben rejlő lehetőségekről, valamint az idei közfoglalkoztatási programokról hallgathattak előadásokat, s fejtették ki véleményeiket a településvezetők.



A Baranya megyei Magyarszéken, a Csongrád megyei Csákánydoroszlón és a Békés megyei Újkígyóson folytatódott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Hanns Seidel Alapítvány által támogatott kistelepülési integrációs konferencia-sorozata. A rendezvényeken a magyar telepü- léseket érintő aktuális problémákról, az ASP rendszer bevezetéséről, a térségi együttműködésekben rejlő lehetősé- gekről, valamint az idei közfoglalkoztatási programokról hallgathattak előadásokat, s fejtették ki véleményeiket a településvezetők.



Molnár Róbert: Kübekházán a település érdekei közös nevező- re hozzák a képviselő-testület tagjait 

Magyarszéken a kistérségi startmunka mintaprogramok egyik legsikeresebben megvalósított példájával, a magyarszéki mezőgazdasági mintaprogrammal, illetve az erre épülő szociális szövetkezeti integráció tevékenységével ismertette meg az egybegyűlteket Kárpáti Jenő polgármester. Mint elmondta, a magyarszéki mikrotérség hat települése – Magyarszék, Magyarhertelend, Mánfa, Mecsekpölöske, Liget és Oroszló – összehangolta közmunkaprogramjainak és szociális szövet- kezeteinek működését, mindenütt más és más terméket állítanak elő, dolgoznak fel, amelyeket aztán a közösen létrehozott termelői piacon, illetve szociális boltban értékesítenek. A települések mindemellett közös óvodát tartanak fenn, továbbá a hulladékok szelektív gyűjtésében, újrahasznosításban, illetve a zöldhulladék megújuló energiaforrásként való felhasználásában is élen járnak.

A 200 éve alapított, hét éve várossá nyilvánított Újkígyóson a munkanélküliség, illetve a kvalifikált, de legalábbis motivált munkaerő hiánya és a lakosság elvándorlása a legfontosabb probléma, amelyen – mint Szebellédi Zoltán polgármester elmondta – ipari terület kialakításával, turisztikai stratégia meg- alkotásával, a geotermikus energia gazdasági hasznosításával, valamint különböző családbarát kezdeményezésekkel igyekszik orvosolni az önkormányzat.

Kübekházán vegyes összetételű a képviselő-testület, de közös cél a település építése, fejlesztése, ami meg is látszik a folyamatosan szépülő köztereken és épületeken. „Mindehhez meglehetősen kevés forrás áll rendelkezésre, ám a pénzhiányt sikerül munkával és kreativitással pótolnunk” – tudták meg az egybegyűltek Molnár Róbert polgármestertől, majd Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkári kabinetének főtanácsadója tartott előadást a 2016. évi közfoglalkoztatási programokról.

Különösen nagy érdeklődést váltott ki az az előadás, amelyet a jövő évtől kötelezően bevezetendő egységesített önkormányzati informatikai rendszerről (ASP) tartott a programot kifejlesztő szegedi RITEK Zrt. vezérigazgatója, Drégelyi Zoltán Kübekházán. A szakember elmondta: a német tartományokban használatos információs rendszerek mintájára kifejlesztett ASP legfontosabb célja, hogy egységes, pontos, összehasonlító adatokat szolgáltathassanak az önkormányzatok. A rendszer már több mint 100 magyar településen bizonyította működő- képességét, s a felmerült problémák is főként a hibás használatból fakadtak. Az ASP hardverigénye nem nagy, s bár kezelése szakértelmet igényel, az egy 180 x 5 perces tanfolyam során elsajátítható, s valószínűleg a képzési költségeket sem a településeknek kell majd állnia. Drégelyi Zoltán igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek az ASP bevezetésével kapcsolatban napvilágot látott 12 oldalas tanulmány miatt éreztek a polgármesterek – mondván az csak egy államháztartási könyvelő szoftver, amely nem alkalmas az „irányítás átvételére” –, ám ez a településvezetők reakciói alapján nem sikerült maradéktalanul.

möszlap.hu








 

 

    


Vissza