2024. május 26. Fülöp, Evelin napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Csökkenőben van az önkormányzati autonómia – Gémesi György a Rádió Orientben

Hír

2014-09-21


Az 1990 és1993 közti időszakban volt a legnagyobb mozgástere az önkormányzatoknak, ami az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent – mondta a Rádió Orient műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. A 24 éve Gödöllő élén álló polgármester szerint „elmentünk a falig” mind az autonómia mind a finanszírozás szűkülésében.Az 1990 és1993 közti időszakban volt a legnagyobb mozgástere az önkormányzatoknak, ami az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent – mondta a Rádió Orient műsorában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. A 24 éve Gödöllő élén álló polgármester szerint „elmentünk a falig” mind az autonómia mind a finanszírozás szűkülésében.

A rendszerváltás egyik legjelentősebb lépéseként 24 évvel ezelőtt létrejött az önkormányzati rendszer: a több mint 1500 tanácsot 3000 települési önkormányzat váltotta fel. „Nagyon izgalmas időszak volt, májusban kezdett a kormány, és az első és legfontosabb feladat az önkormányzati törvény megalkotása volt. Ez egy kétharmados törvény, ami nem volt meg az akkori kormánypártnak” – emlékszik vissza a rendszerváltás időszakára Gémesi György.

Létrejött az önkormányzati autonómia, amelynek eredményeképpen a helyben lévő kreativitás és tenni akarás tudott érvényesülni. „Én nem akartam polgármester lenni, de mivel kétharmados többséggel nyertünk, nekünk kellett adni a polgármestert.” Eredetileg egy ciklusra vállalta volna el a tisztséget Gémesi György, azonban azóta is Gödöllő polgármestere.

A városvezető közölte, csak 1990-ben volt lehetőség amatőrként bekerülni ebbe a rendszerbe, utána viszont komolyan bizonyítani is kellett, és szakértelemre volt szükség akár az infrastruktúra fejlesztéséhez, akár a helyi lakosság komfortérzetének minimális javításához is. Gémesi György szerint az önkormányzatok életében az 1990-1993-ig tartó időszakban volt a legnagyobb mozgástér, ami az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent.

Ekkor egyértelműen szétváltak a feladatok, amihez a források is igazodtak. „Nem voltak olyan filléres gondok, mint manapság” – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, az önkormányzati autonómia és a finanszírozás kérdésében is „ma már elmentünk a falig”. „Ez nem jó, mert az önkormányzatiságnak éppen az a lényege, hogy Te döntesz, a Te felelősséged” – mondja a városvezető. Ugyanakkor az önkormányzati érdekszövetségek folyamatosan igyekeznek tágítani ezt.

Az októberi önkormányzati választásokra feleannyian jelöltették magukat, mint 4 éve. A polgármester hangsúlyozta, különösen a kis településeken a tisztségnek egyáltalán nincsen presztízse. Arról nem is beszélve, hogy minél alacsonyabb lélekszámmal rendelkezik egy falu, annál alacsonyabb a polgármesteri fizetés is. „Persze ez nem csak a fizetéseken múlik, de van egy olyan határ, amiből nem lehet megélni, és másik munkát kell vállalni” – mutat rá a problémára Gémesi György. Emellett szükség lenne a párbeszédre is a kormányzattal, szerinte ugyanis az utóbbi időben formálissá vált az egyeztetés.

A negyed évszázad alatt változó kormányzati intézkedések ellenére a városoknak meg volt a lehetősége a fejlődésre. A lényeg, hogy a pénzt visszaforgassák a városba – hangsúlyozza a polgármester. A 24 évvel ezelőtti állapotokhoz képest Gödöllő hatalmasat fejlődött: a 12-13 százalékos munkanélküliség 5-6 százalékosra csökkent, a 30-40 százalékos csatornázottság és az aszfaltozás mára szinte mindenütt megvalósult, és elindult az európai hírű Grassalkovich-kastély felújítása is – közölte.

Alapvető cél, hogy az ipari tevékenység továbberősödjön, valamint a város vezetése szeretné elindítani a hagyományosabb idegenforgalom mellett a gyógyturizmust is, amely a helyi gyógyvízre építene – vélhetően kínai befektetővel. Gémesi György bízik a folytatásban, októberben: „Én egy versenyző vagyok, a ranglista utolsó versenyzőjével is úgy kell vívnom, mintha a győzelemért menne.”

Forrás: OrientPress Hírügynökség


Vissza