2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

„Csak a rászoruló óvodások ehessenek ingyen” – Gémesi György a Rádió Orientben

Hír

2015-03-02


Gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az óvodások ingyenes étkezése az önkormányzatok számára – reagált a kormányzati tervekre Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük. Gémesi György szerint gond az is, hogy a kedvezményt nem rászorultsági alapon kapnák a családok. Gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az óvodások ingyenes étkezése az önkormányzatok számára – reagált a kormányzati tervekre Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük. Gémesi György szerint gond az is, hogy a kedvezményt nem rászorultsági alapon kapnák a családok. 

Az óvodák fenntartása és üzemeltetése önkormányzati feladat, amelynek költségeit az állam bizonyos mértékig biztosítja. Ez az összeg azonban nem elég, a működtetés egy részét maguknak kell megoldani – mondta el a Rádió Orient műsorában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Hiányzás esetén ráadásul nem kapnak támogatást, holott az óvónő díját és a fűtést ilyenkor is meg kell téríteni. „Az állam szép lassan kivonul az önkormányzatok finanszírozásából” – fogalmazott Gémesi György.

Újabb terheket róna településekre, hogy a kormány döntése értelmében várhatóan 2016-tól a gyerekek egy része ingyen ehet majd az óvodákban. A jelenlegi rendszer szerint a szülők fizetik az alapanyagot, ami 250-270 forint naponta, a rezsit pedig a település és az állam állja. „630 milliós bekerülésnél 300 millió forintot fizet az önkormányzat” – mondta Gödöllő polgármestere. 

A szülői hozzájárulás nélkül tehát gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az ingyenes étkeztetés a helyhatóságok számára – a polgármester hozzátette, ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene. Az önkormányzati szövetségek támogatják a kezdeményezést, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük.

Gémesi György arra számít, hogy a kormány a településekhez befolyó iparűzési adóra (hipa) hárítaná a kieső összeget. A MÖSZ elnöke azonban hangsúlyozta, a hipának a gazdaságfejlesztést kellene szolgálnia, hiszen a helyi cégek adják össze. Az önkormányzati rendszerben található 650-700 milliárd forintnyi hipa fele már most is működésbe megy – hívta fel a figyelmet. Amennyiben az állam nem állja a kiadásokat, új adók kivetésére – például járda- vagy útépítési hozzájárulásra – kerülhet sor.

„A játék arra megy ki, hogy az önkormányzat legyen a bűnös szerv, aki szankcionál… Nem jó, ha centralizál a kormányzat, mert lemond 3200 potenciális partnerről, és lemond arról a kreativitásról, amely segítené a kormányzati törekvéseket” – hangsúlyozta a MÖSZ elnöke. 

A városvezető kifogásolta az ingyenes étkezés feltételeit is, miszerint a szülőknek nem munkáltatói igazolás, hanem csupán bevallás alapján kell jövedelmükről számot adniuk. Hozzátette, a kedvezményt rászorultság alapján kellene biztosítani, a jómódú családoknak pedig hozzá kellene járulniuk gyermekük ellátásához.

Gémesi György kifejtette: a csökkenő gyerekszám is nehézségek elé állítja helyhatóságokat, hiszen ugyanazt az infrastruktúrát kevesebb pénzből kell fenntartani. A polgármester szerint nem fog jelentősen nőni a létszám a kötelező óvodáztatás miatt sem, mivel a három évesek nagy része már most is jár óvodába. Nem a férőhelyek számával, hanem az elosztással van baj, mivel az agglomerációban zsúfoltság van, a vidéki intézmények viszont üresek – fejtette ki.

A teljes műsor ITT hallgatható meg. 

Forrás: OrientPress HírügynökségVissza