2024. május 8. Mihály napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Budaörs és Alsómocsolád kezdeményezésére megalakult a Digitális Jövő Települési Hálózat

Hír

2016-12-12


Budaörs város és Alsómocsolád köz- ség kezdeményezésével 2016. decem- ber 7-én megalakult a Digitális Jövő Települési Hálózat azzal a céllal, hogy az élhetőbb település létrehozásának igénye ne csak a jövőkép szintjén jelenjen meg, hanem a településfejlesztési stratégia magas prioritású célja legyen; valamint a települések működési képessége fokozódjon és ezáltal a környezetterhelés mutatói jelentősen javuljanak, a polgárok lehetőségei kitáguljanak. 



Budaörs város és Alsómocsolád község kezdeményezésével 2016. december 7-én megalakult a Digitális Jövő Települési Hálózat azzal a céllal, hogy az élhetőbb település létrehozá- sának igénye ne csak a jövőkép szintjén jelenjen meg, hanem a településfejlesztési stratégia magas prioritású célja legyen; valamint a települések működési képessége fokozódjon és ezáltal a környezetterhelés mutatói jelentősen javuljanak, a polgárok lehetőségei kitáguljanak.



Wittinghoff Tamás szerint a digitális jövő egy lehetőség arra, hogy minél hatékonyabban lehessen ügyeket intézni


Az alapító dokumentumot az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban ünnepélyes keretek között Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Dicső László, Alsómocsolád polgármestere írták alá és csatlakozásra meghívják a települések és közösségeik digitális jövőjéért felelősséget vállaló önkormányzatokat, szolgáltatókat, vállalkozásokat és civil szervezeteket, amelyek hálózatban együttműködve gondolkodnak.

A szakmai eseményen az aláírók mellett részt vett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint számos technológiai partner és csatlakozás iránt érdeklődő települések képviselői, egyúttal lehetőség nyílt bemutatkozásra és interaktív párbeszédre, kapcsolatfelvételre a Digitális Jövő Települési Hálózat (DJTH) szervezőivel.

Gáspár Mátyás, a teleház-mozgalom magyarországi elindítója, a DJTH létrehozásának ötletadója moderálásával tartott rendezvényen Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke kiemelte, hogy a digitális jövő egy lehetőség, hogy minél hatékonyabban, gyorsabban lehessen ügyeket intézni. Az új technológiákat a mindennapi szintre kell emelni; a szakértelmet és technológiát a településekhez oda kell vinni, valamint az önkormányzatok, az állam, a gazdasági, piaci szereplők, szolgáltatók és a civil szféra összekapcsolódjon, jól tudjanak együttműködni. Budaörsön az internet lefedettség 100 százalékhoz közeledik és a lakosság is elvárja, hogy az önkormányzat az innovatív, digitalizációs megoldásokat alkalmazza.

Dicső László, a TÖOSZ Innovatív Önkormányzatok Klubjának elnöke egyaránt hangsúlyozta, hogy a digitalizáció elkerülhetetlen és a kistelepüléseknek egy lehetőség és ez a jövő útja. Nem kérdés, hogy hálózatban kell gondolkodni, együtt sokkal többre képesek a települések, mint külön utakat járva (utóbbi sok esetben hamvába hull); az együttműködés és a digitalizáció jelenti a jövőt. A vidék esélyegyenlőségének egyik eleme a digitalizációs esélyegyenlőség.

Dr. Gyergyák Ferenc, TÖOSZ főtitkár szerint okos hagyományos megoldások is kellenek; és különbség van lakható és élhető települések között. A cél, hogy mindkettő megvalósuljon; a digitális megoldások és azok fenntarthatósága hozzájárulnak, hogy az ember jól érzi magát a településén élhető környezetben, a közszolgáltatások polgár-közeli elérésével egyaránt.

A bemutatkozó szolgáltatók, vállalkozások mögött sok kutatás van; és arra a kérdésre keresik a választ: „miért van az, hogy a vidéken élők többsége a szolgáltatásokhoz nem úgy fér hozzá, mint egy városban?” Miért kell több idő nekik, ill. miért kisebbek a szolgáltatások számai is, mint pl. a fővárosban élők számára?”

Olyan fejlesztést szükséges végrehajtani, hogy a településeken közel jöjjön az ügyintézés, a szolgáltatások szélesebb kört érjenek el, ami a szolgáltatók bevonásával életképes megoldás lehet. A helyben élők igényeit kiszolgálni és a települések szempontjait figyelembe venni, ez közös cél. (sokféle utat keres a cég) A fejlesztési pénzeket pedig úgy kell felhasználni, hogy értéket teremtsünk vele, térségben gondolkodjunk.

Önkormányzati hozzászólásban megfogalmazódott többek között, hogy kihívást jelent a fenntarthatóság és a fiatalok megszólítása; és a közösség szervezés kiemelt kérdéskör a mindennapokban. Az Önkormányzatok Mátrai Szövetségének elnöke beszélt arról a jó példáról, hogy együttműködéssel (térségükben mintegy 120.000 populációt magában foglalva) a turisztikán túl a Europe for Citizens programon keresztül kifejlesztettek területfejlesztéssel, egymásra épüléssel projekteket (pl. osztrák, német, cseh településekkel együttműködve) és kiemelésre került, hogy a társadalmi felelősségvállalás az önkormányzatok részéről.

moszlap.hu

Letölthető tartalmak: 
- Alapító dokumentum + Csatlakozási nyilatkozat 

 


Vissza