2024. június 19. Gyárfás napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Békés megyei konzultáció Gádoroson és Sarkadon

Hír

2012-09-25


Immár a járások kialakításáról szóló törvényjavaslatról is megfogalmazták véleményüket a polgármesterek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Békés megyei konzultációján. A találkozóra a megye két településén, Gádoroson, valamint Sarkad Városában került sor – mindkét helyszínen nagy létszámban vettek részt az érdeklődő településvezetők.Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke bevezető gondolataiban az átalakítás két fő területével kapcsolatosan ismertette a Szövetség álláspontját. Közoktatás kapcsán ismételten hangot adott a korábbi megyei látogatáson több mint ezer polgármesterrel folytatott konzultáció alapján összegzett megállapításnak, miszerint: az alapfokú oktatási feladatok a települési önkormányzatok fenntartásában biztosíthatók a legnagyobb hatékonysággal. Esztergom példája kapcsán a MÖSZ elnöke azon aggodalmának adott hangot, hogy az oktatási intézmények államosítását követően a központi kormányzat nagyobb forrást fog elvonni az önkormányzatoktól, mint amennyit a feladat átvállalása indokolna.


A járási rendszer kialakítása kapcsán Gémesi György leszögezte: az államnak alapvetően joga van arra, hogy az államigazgatási feladatokat saját maga lássa el, azonban a jelenlegi átalakítás több szempontból komoly aggályokat vet fel. Nem lehet látni, hogy az átszervezést követően mitől lesz nagyobb hatékonyságú és magasabb színvonalú a szolgáltatás, ráadásul az átalakítás gyorsasága és előkészítetlensége sem a szolgáltatás ellátásának biztonságát növeli – tette hozzá. A MÖSZ elnöke mind a köznevelési intézményrendszer, mind a közigazgatás átszervezése kapcsán kifejtette: elfogadhatatlan, hogy a vezetők kiválasztása kapcsán a helyi kontrol semmilyen formában nem érvényesülhet. A Szövetség nem ért egyet azzal sem, hogy a települések évek, évtizedek óta takarékos gazdálkodással gyűjtött vagyonát, vagyonelemeit az állam egy tollvonással elveheti, s szabadon rendelkezve vele – a helyi kontrol hiánya miatt akár az adott közösség alapvető érdekével ellentétesen is!

Dr. Gémesi György az érdekérvényesítés fontosságára is felhívta a településvezetők figyelmét, jelezve, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a települési közösségek védelme érdekében!

A résztvevő polgármesterek szinte egyöntetűen egyetértettek az elhangzottakkal. Balogh József, Szabadkígyós polgármestere a jelenlegi átalakítások kapcsán (2000 fő alatti település hivatalainak megszüntetése, iskolák állami kézbe vétele) a települések népességmegtartó erejét látja veszélyben. Észrevételeivel Balogh Imréné, Kamut polgármestere is egyetértett, hozzátéve, hogy a járási rendszer jelenlegi formában történő kialakítása is veszélyeket hordoz magában. Jancsó Ottó, Nagybánhegyes polgármestere ugyancsak a népesség helyben történő megtartását nevezte a legfőbb feladatnak: a helyi közösségek, a helyi kötődések fontosságára hívta fel a figyelmet. Szűcsné Gergely Györgyi Edit, Lőkösháza polgármestere kifejtette, hogy ha egy probléma helyben keletkezik, akkor az esetek jelentős százalékában arra helyben lehet a legjobb választ adni. „Egy kistelepülésen arc az arccal, ember az emberrel találkozik, s nem személytelen az ügyintézés” – tette hozzá.

Az elmondottakkal a rendezvény vendéglátói – Dr. Prozlik László, Gádoros Község polgármestere, valamint Bende Róbert, Sarkad Város polgármestere is egyetértettek, külön kiemelve, hogy a vidék megújításához erős önkormányzatokra van szükség!


Vissza