2024. szeptember 19. Vilhelmina napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Az uniós polgárság előnyeinek maximális kihasználása

Hír

2013-02-25


Az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2013. február 19-én – Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos részvételével – közös, nyilvános meghallgatást tartott Brüsszelben az uniós polgárság jogairól. A meghallhatáson a Régiók Bizottságát (CoR) Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke képviselte, és mondott beszédet az uniós polgárság erősítése és az uniós polgárok választójogainak támogatása témakörében.



Az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2013. február 19-én – Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos részvételével – közös, nyilvános meghallgatást tartott Brüsszelben az uniós polgárság jogairól. A meghallhatáson a Régiók Bizottságát (CoR) Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke képviselte, és mondott beszédet az uniós polgárság erősítése és az uniós polgárok választójogainak támogatása témakörében.

A Régiók Bizottsága nevében Gémesi György beszédében kiemelte, hogy az uniós polgárság fogalma kiegészíti a nemzeti állampolgárságot és jelentős jogokkal párosul, amelyek a Lisszaboni Szerződésben és az EU Alapjogi Kartájában rögzítettek.

Mint Gémesi György kifejtette, lakosaink mindennapi életéhez a helyi önkormányzati szereplők állnak a legközelebb és a legjobb helyen ahhoz, hogy érezzék és megtapasztalják az emberek véleményét az Európai Unióról, az uniós polgárságról, ami az utóbbi évtizedekben a gazdasági és politikai integráció mellett személyes dimenziót is ad hozzáadott értékként az integrációs folyamatban.

A személyek szabad mozgásának joga a polgárok számára az Európai Uniót valóssá teszi és új lehetőségeket ad Európában a sokszínűség megvalósításához. A választójog – együtt más politikai jogokkal, mint például az uniós polgári kezdeményezés – világosan mutatják, hogy a polgáraink szava kell, hogy az első és az utolsó legyen az EU döntéshozatali eljárásában.

Ezért is nagyon fontos, hogy ösztönözzük polgárainkat a jogaik gyakorlásában valódi demokratikus teret adva a vitákhoz határon átnyúlóan az EU-ban. 2013 a Polgárok Európai Éve, amely valós lehetőségeket teremt a különböző szintű választásokon való részvétel ösztönzésére, az uniós polgársági jogok teljes körű és tudatos gyakorlásának hozzájárulásához. Erős helyi demokrácia nélkül nincs európai demokrácia – emlékeztette Gémesi György képviselő kollégáit.

 

Melléklet:

europaibizottsagkiadvanyaazuniospolgarsagrol.pdf 

corvelemenyazuniospolgarsagerositeserol.docx  

  


Vissza