2024. április 24. György napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

„Az önkormányzatok vagyongazdálkodása a megváltozott lehetőségek tükrében”

Hír

2015-06-04


Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke tartotta a nyitóelőadást a 2015. június 4-én, Budapesten megrendezett „Az önkormányzatok vagyongazdálkodása a megváltozott lehetőségek tükrében” című konferencián. A MÖSZ elnöke elsősorban az önkormányzatok mozgásterének szűkülését, az önkormányzati tulajdonú településüzemeltetési cégek működésének ellehetetlenülését, látja a szféra jelenlegi legfontosabb problémáinak.Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke tartotta a nyitóelőadást a 2015. június 4-én, Budapesten megrendezett „Az önkormányzatok vagyongazdálkodása a megváltozott lehetőségek tükrében” című konferencián. A MÖSZ elnöke elsősorban az önkormányzatok mozgásterének szűkülését, az önkormányzati tulajdonú településüzemeltetési cégek működésének ellehetetlenülését, látja a szféra jelenlegi legfontosabb problémáinak.Gémesi György a fenntarthatóság szempontjainak figyelembe vételét hangsúlyozta a konferencia nyitóelőadásában

Gémesi György „Fenntarthatóság az önkormányzatok vagyongazdálkodásában” című előadásában felidézte, hogy az 1990-es ÖTV megszületésével hogyan jött létre az önkormányzati vagyon, s hogy azóta milyen folyamatok játszódtak le a települések vagyongazdálkodásában. Elmondta, hogy a rendszerváltozást követő első négy évben volt a leginkább decentralizált, legjobban finanszírozott az önkormányzati rendszer, majd a folyamatos forráskivonások hatására hogyan jutott el a működőképessége határaihoz, hogyan élték fel vagyonukat, hogyan adósodtak el az önkormányzatok a napi feladataik finanszírozása érdekében.

Ezen a helyzeten változtatott a 2012-es új önkormányzati törvény, amely teljesen átírta a korábbi feladat-finanszírozás gyakorlatát, egyebek mellett a kórházak és az általános iskolák állami kezelésbe vételével. Ezzel a problémák természetesen nem szűntek meg. Jelenleg például a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú településüzemeltetési társaságokat – különösen a hulladékgazdálkodási cégeket – fenyegeti az ellehetetlenülés veszélye, ugyanis a bevételekből még a működési költségeiket sem tudják kigazdálkodni, nemhogy a különböző adókat és járulékokat.

A MÖSZ elnöke fontos problémának tartja, hogy számos önkormányzatnál figyelmen kívül hagyják a fenntarthatóság szempontját az intézményi fejlesztések megtervezésekor, így sok esetben olyan beruházások jönnek létre, amelyeket a település nem képes hosszú távon fenntartani, üzemeltetni. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Gémesi György megjegyezte: több pénzt vont el az állam az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvett, így mintegy 150 milliárd forinttal lesz kevesebb a rendszerben.

A konferencián – amelynek Gémesi György és Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ) elnöke voltak a védnökei – számos izgalmas előadás hangzott még el, többek között a helyi önkormányzatok hitelfinanszírozásáról, az adók módjára behajtandó köztartozásokról, a közszféra belső ellenőrzésének nehézségeiről, illetve az önkormányzati adminisztrációt olcsóbbá, hatékonyabbá tevő megoldásokról.

möszlap.hu     
 

 


Vissza