2024. május 2. Zsigmond napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Az önkormányzatok szerint kivéreztetik a cégeiket – Gémesi György az ATV-ben

Hír

2016-06-23


Az önkormányzati szemétszállító cégek kivéreztetését jelenti, hogy egy április elsejével életbe lépett jogsza- bály értelmében, a továbbiakban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási, Koor- dináló és Vagyongazdálkodási Zrt. végzi a szolgáltatást. Gémesi György, a MÖSZ elnöke az ATV Start című műsorában el- mondta, hogy a törvénymódosítás következtében az önkor- mányzati cégek április elseje óta nem számlázhatnak, ha pedig nem jutnak bevételhez, hamarosan működésre, felújításra és új eszközök beszerzésére sem lesz pénzük.



Az önkormányzati szemétszállító cégek kivéreztetését jelenti, hogy egy április elsejével életbe lépett jogszabály értelmében, a további- akban a Nemzeti Hulladékgaz- dálkodási, Koordináló és Vagyongazdálkodási Zrt. végzi a szolgáltatást. Gémesi György, a MÖSZ elnöke az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a törvénymódosítás következtében az önkormányzati cégek április elseje óta nem számlázhatnak, ha pedig nem jutnak bevételhez, hamarosan működésre, felújításra és új eszközök beszerzésére sem lesz pénzük.

Gémesi György polgármester úgy véli, a kormány mintegy 320 milliós uniós támogatásból újítaná fel a már kivéreztetett hulladékgazdálkodási cégek eszközállományát, majd a szolgáltatást átjátszaná saját érdekcsoportjainak. Mint fogalmazott, vannak olyan tehetséges gazdasági szereplők Magyarországon, akik azonnal vállalkoznak, ha ásványvizet kell szállítani, vasutat, vagy utat kell építeni, és feltehetően joggal tartanak majd igényt erre a területre is.

Erre a kormányzati törekvésre utaló jelként értelmezi Gémesi azt is, hogy egy a parlament által nemrég elfogadott törvényben a kormány a hulladékgazdálkodás jövőbeni stratégiájaként a hulladékégetést jelölte meg.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke azt is elmondta, hogy az áprilistól hatályos jogszabály következményeként az önkormányzatoknak gyakorlatilag pályázniuk kell a saját bevételeikre, és a pályázat alapján döntik majd el, hogy milyen formában jogosultak a finanszírozásra. Hozzátette, ez a folyamat mindenki, még a fideszes polgármesterek, köztük a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint is tarthatatlan.

A beszélgetés itt tekinthető meg.

Forrás: atv.hu



Vissza