2024. március 29. Auguszta napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Az önkormányzatok és segélyszervezetek számára is megoldás lehet az utalvány, mint szociális juttatás

2023-02-22


Budapest, 2023. február 20. – A szociális ellátásokra vonatkozó szabályozás tavalyi módosítása nyomán az eddiginél jelentősebb szerep hárul a települési önkormányzatokra ezen a területen.

Éppen ezért az érintetteknek érdemes megfontolniuk a szociális ellátásban is a készpénzkímélő megoldások – elsősorban az utalványok – használatát, hiszen ezek mind az intézmények, mind a kedvezményezettek számára számos előnnyel járhatnak.



A múlt év végén jelentős változások történtek a szociális ellátásokra vonatkozó szabályozásban. A parlament által elfogadott módosítás lényege, hogy a gondoskodásra szorulók ellátásában a rokonok után a helyi önkormányzatok következnek az ellátásra kötelezettek sorában, az állami szerepvállalás pedig a harmadik – utolsó – lépcsőfokot jelenti. Mindezek nyomán az önkormányzatokra az eddiginél hangsúlyosabb szerep hárul az ellátási rendszerben, amely jelentősen bővíti a feladataik körét.

A szociális ellátások kapcsán fontos szem előtt tartani, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a szociális segély fogalma a szociálisan rászorulónak pénzben vagy nem pénzben ellenszolgáltatás nélkül nyújtott vissza nem térítendő támogatást jelenti. Így az önkormányzatok – és a szociális ellátás területén aktív segélyszervezetek – elektronikus utalvánnyal és utalvánnyal is megoldhatják a segélyezést, kiaknázva az ebből adódó előnyöket” – hívta fel a figyelmet Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „A szociális törvény módosítása miatt az önkormányzatokra nehezedő új problémák megoldásában, az önkormányzatokkal és a segélyszervezetekkel való eddigi kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködésünk tapasztalataira alapozva szeretnénk és tudunk is segíteni a szociális ellátások területén.” Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a szociális támogatások kiadásakor talán a legfontosabb szempont az, hogy a támogatás elérje valódi célját, vagyis a támogatott arra költse el azt, amire rászorultság alapján kapta, továbbá a segélyezés során is fontos tényező a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének való megfelelés, amely az utalványok korlátozott felhasználása során érvényesül. „Megoldásainkkal egyszerűen és célzottan oldható meg a szociális juttatásra szorulók segítése” – hangsúlyozta Szendrő Tamás.

A segélyezés utalványokkal való megoldása nyilvánvaló előnyökkel jár mind az érintett intézmények, mind a rászorulók esetében. Előbbiek szempontjából mindenképpen kedvező, hogy olyan, irányított támogatásról van szó, amely meghatározott termékkörökben használható, rövid idő alatt bevezethető, miközben minimális adminisztrációs teherrel jár. A rászorulók szempontjából pedig fontos előny, hogy az utalványt arra tudják költeni, amire valóban szükségük van, miközben a biztonság és a kényelem is jelentős érv e megoldások mellett.

A Kőbányai Önkormányzat Szociális és Egészségügyi Osztálya a tanévkezdési és a karácsonyi támogatások nyújtásához használja az Edenred utalványokat, legfőképpen azért, mert ez a juttatási forma mind az osztónak, mind a fogadónak előnyös megoldást jelent” – mondta Ehrenberger Krisztina, a Kőbányai Önkormányzat Humánszolgáltatási Főosztályának vezetője. Az önkormányzat – tette hozzá – 2015. óta nyújt tanévkezdési támogatást azoknak az általános- és középiskolai tanulóknak, akik Budapest X. kerületében állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. Ebben a tanévben csaknem 4500 tanuló részesült a támogatásban, amelynek összegét éppen a 2022/23-as tanévtől emelték a korábbi 5 ezerről 8 ezer forintra. „Ennek a megoldásnak az a legfőbb előnye, hogy kevés adminisztrációval, gyorsan nyújtható, a szülők pedig – mivel az utalványt elfogadó üzletek köre igen széles – a gyermek igényeihez, szükségleteihez igazodva költhetik el a rendelkezésre álló összeget” – emelte ki a főosztályvezető.

Településünk időskorú lakóinak több évben is ajándékoztunk Edenred utalványokat az évvégi időszakban, hogy ezzel is támogassuk őket az ünnepekre való felkészülésben. A kezdeményezés nagyon sikeresnek bizonyult, az érintettek szerették ezt a megoldást, hiszen a rendelkezésükre álló keretet szabadon használhatták fel, arra költötték, amire szerették volna” – mondta Nagy Róbert, a Vas vármegyei Sé község polgármestere.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius kártyaként vezette be az Edenred megoldását az adományozási rendszerbe: célunk egy olyan új támogatási forma bevezetése volt, ami nem készpénzben vagy banki utaláson keresztül zajló folyósítás. A Mastercard által kibocsátott pre-paid, vagyis előre feltöltött kártya további előnye, hogy biztonságos, átlátható és egyben innovatív megoldás, és a rajta lévő összeget élelmiszerre, ruházatra, higiéniás termékre, tanszerekre gyógyszerre és budapesti utazásra tudják felhasználni a háború elől menekülő támogatottak” – mondta el Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat forrásközpontjának vezetője.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat eddig több mint 1500 humanitárius kártyát osztott ki Ukrajnából érkező menekülteknek, a háború kezdetétől a múlt év végéig pedig összesen 105 millió forintot ért el az eljuttatott támogatások összege. „Külön kiemelendő, hogy e támogatás felhasználása országos szinten valósult meg, minden régióban a területi regionális központ felügyeli a kiosztást és a menekültek beemelését a támogatási rendszerbe. A programot – jelentős részben az eddigi, kedvező tapasztalataink miatt – szeretnénk a továbbiakban is biztosítani” – hangsúlyozta Lázár Alpár.

 


Vissza