2024. április 25. Márk napja van
MÖSZLAP
MÖSZLAP

möszlap

Az EU is felhívja a figyelmet a kötelező egyeztetésre!

Hír

2021-02-16


Sajtótájékoztatót tartott ma Tatabanyán, a MÖSZ elnökségi ülése előtt dr. Gémesi György MÖSZ-elnök, Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ alelnöke, illetve Nemény András, Szombathely polgármestere.

MOSZ_elnoksegi_ules_210216-13.jpg



A sajtótájékoztatón elhangzott: bár a kormány január 31-ig ígérte, hogy tárgyal a 25 ezer fő feletti települések polgármestereivel az iparűzési adó kiesésével kapcsolatban, ez a mai napig nem történt meg. A megyei jogú varosok, valamint a MÖSZ levélben fordultak a miniszterhez, aminek hatására erre a hétre a kormány összehívta az érintett városokat.
 
MOSZ_sajt_taj_210216-4.jpg
 
A települések a teljes kompenzációt tudják csak elfogadni, hiszen az iparűzési adó kiesése csak egy része a hiánynak. Nem szabad elfelejteni, hogy már elvették a gépjárműadót, valamint elvesztek más bevételek is. Éppen ezért fontos, hogy a kiesett adót teljes egészében kompenzálja az állam.
Az Európai Unió által biztosított helyreállítási alap felhasználásánál maga az EU is előírja, hogy kötelező a konzultáció az önkormányzatokkal. A kormány nem teheti meg, hogy ezt az alapot saját maga döntse el, mire használja fel.
 
 

„Azt kérjük vissza, amit elvettek tőlünk, ez lesz a fő motívuma a tárgyalásoknak” – foglalta össze a MÖSZ véleményét dr. Gémesi György a következő napokban zajló kormányzati egyeztetésekkel kapcsolatban.

A kormány miniszteri szinten folytat egyeztetéseket a héten az önkormányzatok képviselőivel, február 17-én a 25 ezer fő feletti lakosságszámú településekkel, február 19-én pedig a megyei jogú városokkal.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a fővárossal és a kerületekkel, tette hozzá a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a tatabányai sajtótájékoztatón elmondta, tisztújítást tartott a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, melynek vezetésében Soproni Tamás VI. kerületi polgármester lesz a segítőtársa. A főpolgármester hozzátette, az a célja, hogy a fővárosnak és az összes kerület vezetőjének sikerüljön az iparűzési adó elvonásával kapcsolatban érdemi egyeztetéseket folytatni a kormánnyal.

Karácsony Gergely elmondta, csütörtökön egy másik fontos ügyben is tárgyalnak, a járványügyi védekezés legfontosabb feladata, az oltási program végrehajtása kapcsán. Budapest főpolgármester úgy fogalmazott, nemzeti ügy, hogy a járványt le tudjuk-e győzni, ebben az oltási program az egyetlen értelmes megoldás, melybe az önkormányzatokat is be kell vonni.

A MÖSZ elnöke bejelentette, a dél-magyarországi tagozat után megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyugat-magyarországi tagozata Tatabánya-Szombathely tengellyel. A tagozat Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Vas megye településeit tömöríti, és szakmai, valamint kommunikációs kérdésekben fognak együttműködni.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, Szombathely és Tatabánya a két egyedüli megyei jogú város a régióban, amelyek nem kaptak kompenzációt 2020. év végén, azonban ebbe nem nyugszanak bele.

Szombathely polgármestere hozzátette, az elmúlt héten a Megyei Jogú Városok Szövetsége minden polgármestere aláírta azt a levelet, amelyet Gulyás Gergely miniszternek küldtek, és amelyben teljes iparűzési adó kompenzációt kértek minden önkormányzat számára.

Dr. Nemény András szerint ez a közös kiállás azt is mutatja, hogy a Fideszes polgármesterek is kínosnak érzik a megkülönböztetést.

A szombathelyi polgármester úgy fogalmazott, a járvány elleni küzdelemben közös felelősségvállalás kell a kormány és az önkormányzatok oldaláról. Az önkormányzatok mindent megtettek, a leggyorsabban reagáltak, az egészségügyi és szociális krízist kezelni tudták a lehetőségeikhez mérten, tette hozzá dr. Nemény András.

Szombathely polgármestere elmondta, 1,6 milliárd forintot veszítettek az előző évben, ezt még ki tudták gazdálkodni. Azonban azt a többletet, amit a kormány vont el a várostól, már nem tudják kezelni, és ha nincs pénz, nem tudnak védekezésre, szociális segélyekre fordítani, tette hozzá dr. Nemény András.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón, a MÖSZ olyan szövetség, ahol lehetőség van véleménycserére, és ahol Tatabánya lakossága érdekeit is képviselni lehet. Délelőtt Komárom-Esztergom megyei kistelepülési polgármesterekkel egyeztettek arról, hogyan sikerült átvészelniük az elmúlt időszak gazdasági nehézségeit, és milyen hatással voltak a kormányzati intézkedések településeik költségvetésére.

Szücsné Posztovics Ilona elmondta, a lakosság komoly elvárásokat fogalmaz meg a települések vezetői felé, ezeket az elvárásokat szövetségben lehet a leghatékonyabban képviselni. Ilyen elvárás a tatabányai vasútállomás akadálymentesítése, mely közel 30 éves probléma, és amelyet nagyjából egy éven belül sikerül megoldania a városnak, tette hozzá a tatabányai polgármester.

Magyarország számára történelmi lehetőség, hogy az Európai Uniós a következő években nem csak a szokásos 7 éves költségvetésével, hanem a helyreállítási alappal is segíti az országot, mondta el Karácsony Gergely. „Ha ezt rosszul költi el a kormány, ha bizonyos gazdasági körök további gazdagítása lesz a cél, egy újabb lehetőséget baltázunk el” - fogalmazott a főpolgármester. „Érdemi, szakmai párbeszédet kell folytatni az önkormányzatokkal, ezért arra kérjük a kormányt, hogy ne csak a mostani pénzügyi kérdésekről, hanem a hosszútávú stratégiai kérdésekről is legyen érdemi egyeztetés” - tette hozzá Karácsony Gergely.


Vissza